Прес-центр2 березня 2018, 15:03

У місті Попасна, селищах Тошківка та Тошківка-1 запрацювали телефонні лінії для надання допомоги постраждалим від домашнього та ґендерного насильства

На Луганщині продовжується серія виїзних інформаційних заходів щодо попередження домашнього насильства та насильства за ознакою статі у рамках пілотного проекту в Попаснянському районі «Відповідальність починається із нас». У рамках проекту в містах, селах та селищах Попаснянського району визначено контактних осіб із числа місцевих мешканців, які пройшли відповідне навчання з метою надання первинної допомоги постраждалим, роз’яснення їх прав, перенаправлення та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.

У рамках проекту Департаментом соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації та партнерськими організаціями Médecins du Monde, Фонд ООН у галузі народонаселення та Action Against Hunger у лютому-березні поточного року проводиться низка інформаційних заходів у громадах, де працюють контактні особи.

Так, чергова виїзна інформаційна сесія проведена 27 лютого 2018 року в селищах Тошківка та Тошківка-1 Попаснянського району, що знаходиться на лінії зіткнення. До участі в зустрічах долучилися медичні працівники, педагогічні колективи, депутати місцевих рад, учні старших класів та небайдужі мешканці селищ.

Під час заходів завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА розповіла про пілотний проект та ситуацію із протидією насильству в Луганській області. Психолог Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги розповіла про нововведення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», його види та цикли. Про шляхи допомоги постраждалим або потенційним жертвам розповіли фахівці районних суб’єктів міжвідомчої взаємодії: управління соціального захисту населення, відділу освіти, відділу охорони здоров’я Попаснянської райдержадміністрації, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, мобільної бригади психосоціальної допомоги.

Під час заходів місцевим мешканцям було презентовано контактних осіб, які працюють у їх громадах з метою підтримки постраждалих від насильства. Для надання оперативних консультацій контактним особам вручено мобільні телефони, номери яких надано громадськості. Так, у селищі Тошківка-1 жінки та чоловіки, постраждалі від насильства, можуть звернутися за допомогою за номером 095 362 37 03, у селищі Тошківка – 063 378 84 25, у місті Попасна – 095 051 19 96.

Наприкінці березня подібні телефонні лінії запрацюють у місті Гірське, селищах Вовчоярівка, Білогорівка, Малорязанцеве, Новоіванівка, Врубівка додаткові номери допомоги з’являться у місті Попасна. Консультації будуть надавати контактні особи, визначені в цих населених пунктах.

Учасникам також надано контакти «гарячої лінії» Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги з питань попередження домашнього й ґендерно обумовленого насильства та дискримінації за ознакою статі, дитячої «гарячої лінії» та Національної «гарячої лінії» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації.

Яна Соловйова