Прес-центр27 травня 2020, 08:05

Представники місцевої влади Луганщини висловили зауваження до законопроєкту «Про статус і соціальний захист цивільних осіб, які постраждали внаслідок проведення АТО/ООС»

Вчора, 26 травня, робоча  група з доопрацювання законопроекту «Про статус і соціальний захист цивільних осіб, які постраждали внаслідок проведення АТО/ООС» (№1115) обговорила його основні положення із представниками місцевої влади, міжнародних організацій та громадськості  Луганщини.

Захід відкрила заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська. Вона поінформувала учасників заходу про зауваження облдержадміністрації до останньої редакції проєкту Закону України №1115.

Зокрема, було рекомендовано врегулювати питання надання статусу членам сімей цивільних осіб, загиблих або померлих внаслідок поранень або інших ушкоджень здоров’я, отриманих внаслідок збройного конфлікту на території України. Не створювати окремий, а доопрацювати Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, та вносити інформацію про постраждалих осіб до нього за відповідними статусами для отримання державних соціальних гарантій. Надати можливість постраждалим цивільним особам проходити безоплатну психологічну та медико-психологічну реабілітацію, а також визначити порядок заміни посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни, отриманого згідно зі ст.7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» на посвідчення постраждалої особи відповідно до Законопроекту.

Крім того, було акцентовано на необхідності приведення визначень та термінів, що застосовуються у законопроекті, у відповідність до чинних нормативно-правових актів.

У свою чергу народний депутат, голова робочої групи Наталя Королевська, зупинилась на ключових положеннях Законопроєкту. Зокрема, наданні соціальних гарантій, компенсацій і пільг в разі: ушкодження здоров'я або втрати працездатності громадянами, які постраждали в результаті бойових дій; втрати годувальника, якщо його смерть є наслідком бойових дій; нанесення збитків в результаті бойових дій або збройних конфліктів; наповнені статусу дитини війни пакетом соціальних пільг і послуг.

Заслухавши розробників Законопроєкту, учасники дискусії наголосили також на необхідності скорочення переліку пільг до тих, які реально будуть підкріплені державним фінансуванням. Окремо було наголошено на необхідності компенсації з держбюджету пільгового проїзду, оскільки сьогодні це обов’язок місцевих бюджетів, які вже не витримують навантаження.  Крім того, запропоновано чітко визначити розмір пенсії за втратою годувальника, яка сьогодні становить 1860, грн.

Усі висловились про необхідність прийняття у короткі строки підзаконних актів.  

«Ми повністю підтримуємо пропозиції щодо «зайвих» пільг, які не будуть потім працювати», - погодилась Наталія Королевська та доручила внести відповідні правки до проєкту закону.         

Станом на 1 травня п.р. на підконтрольній українській владі території загинуло 267 осіб та поранено – 513, а саме:  загинуло 8 дітей у віці до 18 років, 19 – зазнали поранення; 259 цивільних осіб загинули, 494 – зазнали поранення.

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни у Луганській області отримали 24 цивільних особи, у тому числі 12 жінок.

Статус дитини, яка постраждала від бойових дій, отримали більше 20 тисяч дітей.