Прес-центр12 жовтня 2018, 15:10

Розроблено Регіональний план реформування системи інституційного догляду та виховання дітей

Заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик провела засідання Регіональної міжвідомчої робочої групи з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

На розгляд присутніх був винесений проект Регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, який розроблений у рамках впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки в Луганській області та ґрунтується на положеннях Конвенції ООН про права дитини.

Для обговорення Регіональний план який оприлюднений на офіційному сайті облдержадміністрації.

Його основна мета – послідовне реформування діючого забезпечення прав дітей в регіоні та формування такої системи, яка забезпечить право дитини на проживання, її догляд і виховання в сім'ї або умовах, максимально наближених до сімейних, доступ до якісних соціальних, освітніх, медичних послуг.

Відповідно до цього документу планується створення ефективної системи раннього виявлення та підтримки сімей з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах, з метою попередження розлучення дитини з сім’єю і потрапляння в заклад інституційного догляду та виховання дітей.

«У Регіональному  плані передбачено ряд заходів, спрямованих на запровадження ефективних механізмів підтримки сімей з дітьми, які об’єднують фінансову, матеріальну допомогу та послуги для сприяння батькам у виконанні своїх обов’язків, подоланні складних життєвих обставин», – зазначила Ольга Лішик.

Особливу увагу приділено питанням розвитку базових медичних, освітніх, соціальних, реабілітаційних послуг, послуг раннього втручання, інклюзивного навчання, альтернативних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, підвищення професійного рівня фахівців, що надають послуги дітям та сім’ям з дітьми, створенню умов для участі неурядових організацій у наданні послуг сім’ям з дітьми.