Прес-центр14 квітня 2024, 19:04

Серед керівників Луганської ОДА 50% жінок, на місцевому рівні – 23%, - Катерина Безгинська на конференції «Соціально-психологічні проблеми гендерної стратифікації суспільства»

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у міжнародній науково-практичній конференції «Соціально-психологічні проблеми гендерної стратифікації суспільства». 

Катерина Безгинська окреслила загальну ситуацію у Луганській області. За її словами, у регіоні спостерігається демографічний дисбаланс між чоловіками та жінками (46% на 54%). Майже на кожен другий шлюб припадає розлучення. Населення скорочується та «старіє».

Повномасштабна війна спричинила виникнення нових соціально вразливих груп. Адже, понад 195 тис. мешканців Луганщини стали внутрішньо переміщеними особами. Понад 60% всіх ВПО – це жінки та діти.
Значно зросла кількість військовослужбовців та ветеранів. Серед них  переважна більшість чоловіків, хоча за останні два роки кількість жінок у цій групі зросла.

В області зафіксований високий показник багатодітних сімей, у тому числі й з одним батьком чи матір’ю. Жінок, які виховують дітей самотужки, у 46 разів більше, ніж чоловіків, хоча й кількість останніх зростає з кожним роком. 

Змінилася картина щодо жінок у владі: у обласній державній адміністрації двоє з чотирьох заступників голови –  жінки, серед 22 керівників структурних підрозділів ОДА - 11 жінок (тобто 50%).

На місцевому рівні ситуація має інший характер: з чотирьох керівників районних військових адміністрацій - одна жінка; серед начальників 26 місцевих військових адміністрацій - шість жінок (23%).

Також Катерина  Безгинська поділилася досвідом Луганщини щодо гендерних питань у державному управлінні, які курує особисто. Крім того, працює Обласна координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Запроваджено інститут радниці голови з гендерних питань. Відповідальні особи призначені в усіх громадах. 

За період з 2017 до 2021 року були розроблені три Ґендерні паспорти Луганської області, які стали основою для побудови регіональних програм соціально-економічного розвитку та підтримки населення регіону, а також поштовхом до впровадження  гендерно чутливого бюджетування. 

А також три обласні плани дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в Луганській області. Діючий план на період до 2025 року затверджений у березні 2023 року. Відповідні локальні документи прийнято в усіх 26 територіальних громадах та чотирьох районах області.

В області було створено розгалужену мережу спеціалізованих служб для роботи з населенням постраждалим від насильства: кризові кімнати, денні центри соціально-психологічної допомоги, спеціалізовані притулки для жінок, мобільні бригади соціально-психологічної допомоги постраждалим та кабінети анонімної невідкладної медико-психологічної допомоги, кабінет по роботі з кривдниками та регіональна кімната індивідуальної соціально-психологічної роботи.

Діє Регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі. Протягом 2023 року до Регіональної «гарячої лінії» звернулися 274 особи (29 чоловіків та 245 жінок), у 2024 році вже звернулось 136 осіб (28 чоловіків та 108 жінок), які отримали допомогу психолога. 

Впроваджено новий напрямок роботи - надається психологічна допомога жінкам, чоловіки яких знаходяться в полоні.

У питаннях реалізації політики гендерної рівності партнерами обласної влади є: Український Жіночий Фонд, ГО «Ла Страда — Україна», Асоціація жінок-юристок України “Юрфем”, Інформаційно-консультаційний жіночий центр, Українська фундація громадського здоров’я, Центр «Жіночі перспективи», ПРООН та інші. 

На регіональному рівні - Коаліція «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека».