Прес-центр25 лютого 2020, 15:02

У березні стартує конкурс культурних обмінів між Луганщиною та Львівщиною, – брифінг

Про проведення конкурсу проєктів культурного обміну між Луганською та Львівською областями сьогодні, 25 лютого, на брифінгу для ЗМІ розповіла начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Вона акцентувала, що культурні обміни в рамках міжрегіонального проєкту «Змінимо країну разом» організовано вже третій рік поспіль. Нещодавно до учасників Меморандуму про співпрацю в рамках реалізації проєкту «Змінимо країну разом» долучились Івано-Франківщина та Донеччина.

Про важливість об’єднувати людей завдяки таким проєктам наголошує і очільник Луганщини Сергій Гайдай.

Оголошено конкурс і у 2020 році. Проєкти подаються з 2 до 21 березня. Конкурс відбудеться з 30 березня по 10 квітня.

Спікер зазначила, що в 2019 році на Луганщині подано 22 заявки, 19 з яких визначено переможцями. Обов’язковою умовою була наявність партнерів з реалізації проєкту у Львівській області, де відповідний конкурс проводився водночас із нашим.

Вона наголосила, що минулоріч рівень наданих заявок значно підвищився.

Під час реалізації проєктів працівники сфери культури Львівщини та Луганщини знайомилися з історією, традиціями, досвідом колег та презентували власні досягнення.

Важливо, що культурні обміни відбулися як між обласними професійними закладами культури, так і між районними та сільськими клубними закладами, творчими колективами, бібліотеками.

Так, наприклад, у рамках проєкту «Театр єднає серця» Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру глядачі Львова та Дрогобича побачили виставу «Жайворонок». Вона присвячена нашим захисницям, жінкам на фронті. За словами Аліни  Адамчук, проєкт мав найщиріші відгуки.

Актуальним став проєкт комунального закладу «Станично-Луганська районна централізована бібліотечна система». Зокрема, було розроблено та виготовлено буклет «За покликом серця» про львів’янина Тараса Дороша, який пішов добровольцем в зону АТО та загинув поблизу смт Станиця Луганська.

З цією метою організовано культурно-краєзнавчу експедицію зі збору матеріалу до с. Малехів Жовківського району Львівської області та Львова. Також створено постійно діючу бібліоінсталяцію «За покликом серця».

Відповідаючи на питання журналістів щодо розвитку культурної сфери, Аліна Адамчук повідомила, що на початку навчального року в мистецьких школах Луганщини нараховувалось 6346 учнів, що становить 11,5 % від загальної кількості учнів загальноосвітніх шкіл та є одним із найвищих показників в Україні. Як приклад, у Миколаївській області цей показник дорівнює 7,3 %, у Львівській – 4,5 %, у Донецькій – 6,7 %, у Дніпропетровській – 8,4 %. У мистецьких школах працюють 266 творчих колективів, тільки минулоріч створено 13 нових. Також на 34 одиниці збільшилася кількість колективів художньої самодіяльності. Загалом їх 12320.