Прес-центр6 липня 2018, 16:07

У Сєвєродонецьку презентовано стрічку Валентина Торби «Луганськ. Окупація»

Сьогодні, 6 липня у Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» відбувся показ фільму «Луганськ. Окупація» журналіста Валентина Торби. На перегляд стрічки зібрався широкий загал людей, які на власному досвіді дізналися про тягар війни та біль втрат.

Фільм є відображенням бачення автора подій захоплення проросійськими бойовиками Луганська та аналіз передумов війни.

Валентин Торба – смілива людина і професійний журналіст. Від самого початку так званої «руської весни» у 2014 році він, перебуваючи в Луганську, писав про те, що відбувалося в місті та області, публікував свої спостереження у соціальних мережах, а потім у всеукраїнській газеті «День». Таким чином, вся Україна могла отримувати інформацію і аналіз того, що відбувається на Луганщині безпосередньо з місця подій. Журналіст розповідав чесно і без прикрас допоки це не стало реально загрожувати його життю.

Переїхавши до Києва, він написав книгу «Я свідок», до якої увійшли розповіді про початок війни в Луганській області. Видання розповідає про причини і «архітекторів» того, чому стала можливою окупація Донбасу і зокрема Луганська, а також анексія Криму.

Фільм «Луганськ. Окупація» є продовженням роботи автора. Дякую творцям стрічки за те, що виклали її у відкритий доступ, аби якомога більша кількість могла її переглянути.

«Попри те, що я писав про ті події, розумів, що є певна недоговореність. Саме тому, я вирішив більш детально висвітлити перебіг подій у кіно-форматі, адже я є їх свідком. Стрічка є моєю думкою та моїм баченням. Тільки після докорінного аналізу подій 2014 року у Луганську фільм був змонтований та підготований до прокату», – сказав Валентин Торба.

П’ятий рік на Донбасі триває війна. Для більшості українців вона прийшла несподівано, і тисячі вимушених переселенців, які втікали від бойових дій влітку 2014-го, навіть не брали з собою теплі речі, бо сподівалися повернутися додому за місяць-другий. Проте пройшов час. Зараз багато хто переосмислив ті події. Міфи російської пропаганди розвіялися. Тому такий документальний твір є актуальною відповіддю на запит сучасності, а також гарною нагодою замислитися над причинно-наслідковими зв’язками.