Прес-центр21 грудня 2021, 14:12

У Сєвєродонецьку відкрили вірменський кам’яний хрест – пам'ятний хачкар

Аби увічнити пам’ять вірмен та українців, які загинули під час трагічних подій, що пережили обидва народи у минулому столітті, сьогодні, 21 грудня, у Сєвєродонецьку відбулося урочисте відкриття пам'ятного вірменського хачкара. Участь у заході взяв голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

«Сьогодні й зараз – значуща подія для двох націй та саме для нас з вами: наші народи нараховують тисячі років історії, але ж сучасну історію ми пишемо самі, разом, тут, на Луганщині, в найважчий для України час, коли йде війна. Ваші слова про нашу дружбу, вірмен та українців, дуже важливі для нас. Усі знають, що дружити легко, коли немає ніяких проблем, але саме в такі важкі для Луганщини та усієї країни часи ми розуміємо, що означають ваші слова та протягнута назустріч рука допомоги. І ми розуміємо справжню цінність такої дружби, я щиро дякую вам за це. Ми не можемо змінити минуле, але ж разом напишемо нову історію – яку не захочеться переписати, а тільки пишатись спільними досягненнями та перемогами», – зазначив очільник області.

Освятив пам'ятний вірменський хачкар за древньою вірменською традицією глава Української єпархії Вірменської апостольської церкви єпископ Маркос Оганесян.

Присутні вшанували пам'ять безневинних жертв хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам’ятного знаку.

Заступник голови громадської організації «Спілка вірмен України» Давід Мкртчян подякував представникам влади за допомогу у встановленні пам’ятного хачкара, зазначивши, що сьогодні в Україні з’явилося ще одне святе місце для вірмен і українців. Він вручив Подяки від Спілки вірмен України голові облдержадміністрації Сергію Гайдаю, керівнику Сєвєродонецької міської ВЦА Олександру Стрюку та начальнику Управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Аліні Адамчук.

Також від Спілки вірмен Луганщини голова громадської організації Серж Арусханян вручив пам’ятні знаки дружби Сергію Гайдаю, Олександру Стрюку та керівнику Лисичанської міської ВЦА Олександру Заїці.