Прес-центр20 грудня 2019, 15:12

Ухвалено Програму економічного і соціального розвитку Луганщини на наступний рік

Проєкт Програми економічного і соціального розвитку Луганської області на 2020 рік на засіданні колегії представив директор Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук.

Він зазначив, що проєкт Програми пройшов електронні громадські обговорення та був розглянутий на громадській раді при облдержадміністрації.

Проєкт забезпечує цілісність системи планування регіонального розвитку, визначає сукупність взаємоузгоджених завдань і заходів щодо вирішення нагальних проблем та досягнення стратегічних цілей розвитку регіону.

Сергій Медведчук звернув увагу, що сьогодні востаннє Програма приймається на рік, до закінчення діючої Стратегії області. На наступний період дії Стратегії – з 2021 року – Програму розроблятимуть на середньостроковий період, тобто на три роки.

Метою програми на 2020 рік є забезпечення розвитку реального сектору економіки і на цій основі поліпшення якості життя населення, максимально можливого зменшення негативних соціально-економічних наслідків, які виникли в області.

Для досягнення поставленої мети реалізуються завдання визначені чотирма цілями.

Однією з базових проблем регіону є зруйнована інфраструктура, тому саме «Відновлення критичної інфраструктури та послуг» є першою ціллю. Друга ціль, «Підвищення спроможності місцевої влади в умовах децентралізації та інформатизації», передбачає завершення процесу утворення об’єднаних територіальних громад, які розташовані на підконтрольній території. Третя – «Економічне відновлення та перехід до сталого розвитку». Четверта – «Створення сприятливих умов для життя та побудова миру».

Сергій Медведчук наголосив, що в 2020 році заплановано збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та основних видів продукції переробної галузі в сільському господарстві.

Істотний ресурс область розраховує отримати з Державного бюджету, за передбаченими в ньому бюджетними програмами:

      державний фонд регіонального розвитку: для Луганської області 488,5 млн гривень;

      субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на: підтримку розвитку ОТГ; здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку територій; забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа»; реалізацію проєктів в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України; здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту на сході України.

Також має розпочатися реалізація проєкту щодо приєднання залізничної гілки «Лантратівка – Кіндрашівська-Нова» до усеукраїнської мережі залізниць. Цим сполученням зможуть користуватися аграріїї та трейдери. Крім того, це зменшить навантаження на автомобільні дороги.

Планується закінчення будівництва підстанції «Кремінська», що надасть можливість з’єднати регіон з Об’єднаною енергетичною системою України, відновити роботу основних енергоємних підприємств.

Спікер додав, що пропозиції та зауваження, які надійшли під час проведення консультацій з громадськістю, враховані при доопрацюванні проєкту Програми.

Звіт про результати громадського обговорення розміщено на офіційному сайті облдержадміністрації.

Рішенням колегії проєкт Програми економічного і соціального розвитку Луганщини на 2020 рік ухвалено.