Прес-центр21 червня 2017, 16:06

Відбулось засідання «круглого столу» за темою «Інформаційна агресія проти України в умовах гібридної війни: відповідь України»

Захід був організований сьогодні у Сєвєродонецькому кризовому медіа-центру «Сіверський Донець».

Участь у ньому взяли заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, заступник начальника департаменту контррозвідувального захисту інтересів Держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України Юлія Лапутіна, представники Служби безпеки України та громадськість.

Спікером виступила Юлія Лапутіна. Вона торкнулася питання щодо обмежувальних санкцій стосовно російських Інтернет-ресурсів. Відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів» своє існування в Україні припинили соціальні мережі «ВКонтакте», «Одноклассники» та сервіси mail.ru і yandex.

Юлія Лапутіна зазначила, що кількість акаунтів спрямованих на антиукраїнську пропаганду ресурсів становила сім мільйонів людей. Зокрема, приблизно 70-80 % їх IP-адрес адмініструвалися з Російської Федерації, а близько 20 % – з непідконтрольної українській владі території.

Також, під час засідання розглянуті шляхи протидії інформаційної агресії, роль сектору безпеки, місцевого самоврядування і громадськості.

У свою чергу, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко зазначив, що для облдержадміністрації ця проблема дуже актуальна. Зараз від мешканців області надходять багато звернень, які підтримують закриття вище зазначених ресурсів.

«Інформація, яку отримує населення, особливо, що проживає поблизу лінії розмежування,  дуже негативна та викривлена – наголосив Юрій Клименко. ­– Облдержадміністрація робить усе можливе щодо боротьби з російською пропагандою. Так, у минулому році розпочате будівництво телевежі, яке планується завершити у серпні цього року. Це дасть можливість покрити сигналом окуповану територію».

Крім цього, він проінформував, що у 18 населених пунктах, які знаходяться поблизу лінії розмежування, цілодобово звучать понад десяти українських радіостанцій. Це – «Армія FM», «Громадське радіо», «Радіо Галичина» тощо. Для цього були закуплені інформаційні комплекти: гучномовець, тюнер, супутникова антена.

У тому числі виділені кошти з обласного бюджету на розвиток філії публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» «Луганська регіональна дирекція» та радіо «Пульс-FM».

Багато уваги приділено і друкованим виданням. Наприклад, зараз щотижнево виходить понад 50 тис. екземплярів обласної газети «Вісник Луганщини», які розповсюджуються безкоштовно.

Наприкінці учасники задали актуальні питання стосовно відкритої інформаційної війни в ході російської агресії проти нашої держави.