Прес-центр24 квітня 2024, 15:04

Як зробити так, щоб ветерани були почуті кожним та кожною у суспільстві: правдиво, про головне та по-різному

23 квітня у місті Київ відбулася Міжнародна конференція з питань комунікації публічних службовців з військовими, ветеранами / ветеранками та членами їх сімей «ВИКЛИК Є!». Представники Луганщини долучилися до заходу, метою якого було налагодження публічного діалогу задля всебічної підтримки ветеранів у цивільному житті.

Сьогодні варто реально оцінювати рівень готовності органів публічної влади до комунікації з нашими Героями та членами їхніх сімей, слід аналізувати помилки швидко, приймати виклики та діяти, щоб суспільство створило всі умови для тих, хто дає українцям можливості розвиватися та існувати.

Найдосвідченіші військові психологи, капелани, представники профільних міністерств та осередків громадянського суспільства з різних регіонів країни пропрацьовували шляхи забезпечення ефективності інституційної та функціональної взаємодії в системі публічного управління в умовах війни.

Учасникам представили результати досліджень та напрацювання психологів, органів влади й громадськості щодо вирішення актуальних проблем соціалізації ветеранів, їх підтримки та супроводу.

За словами т. в. о. Міністра у справах ветеранів України Олександра Порхуна, допомога ветеранам та їхнім родинам - це спільна відповідальність як Уряду, так і суспільства в цілому. Посадовець наголосив на важливості побудови ефективної системи комунікацій, на формуванні стійкої системи національної ідентичності, торкнувся питання взаємодії з бізнесом та реабілітації ветеранів, оскільки це нагальна потреба для їх переходу від військової служби до цивільного життя.

Ветерани ризикували своїм життям, щоб захистити країну. Вони заслужили на повагу та підтримку. Держава вживає заходів для допомоги ветеранам. Але потрібно робити більше, щоб допомогти адаптуватися до цивільного життя та жити повноцінно.

Конференція мала на меті об’єднати зусилля представників органів публічної влади, психологів і громадськості задля розв'язання актуальних питань психосоціальної підтримки та реінтеграції до цивільного життя ветеранів і ветеранок. А також сприяти обміну досвідом зі збереження та відновлення ментального здоров’я суспільства. Під час окремих пленарних дискусій обговорили виклики, що найчастіше трапляються при комунікації між військовими та ветеранами, з представниками органів публічної влади, шляхи їх вирішення, а також методи взаємодії публічних службовців з ветеранами. Серед спеціальних гостей заходу - військовослужбовець Руслан Панчишин та Ірина Кондратова, заступниця Голови Національної служби здоров’я України.

Організували захід Міжнародна асоціація психологів та тренерів-експертів, Національне агентство України з питань державної служби, Вища школа публічного управління, Профспілка працівників державних установ України.