Прес-центр27 cічня 2022, 16:01

Безпека Європи формується сьогодні саме тут, на Сході України. На Луганщину завітали іноземні журналісти

Виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Олексій Смирнов зустрівся з представниками європейських медіа в рамках проєкту Академії української преси «Прес-тури для іноземних журналістів до України».

Він розповів про гуманітарні проблеми, пов’язані із військовою агресією РФ, та відновлення інфраструктури Луганщини. Зокрема, йшлося про наслідки обстрілів для цивільного населення, розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій.

За його словами, внаслідок збройної агресії РФ з 2014 року на підконтрольній українській владі території області загинуло 258 цивільних осіб, з яких вісім дітей, зазнали поранення різного ступеню важкості 467 осіб, з яких 23 дитини, пошкоджено 467 об’єктів інфраструктури, з яких вісім установ охорони здоров’я, 27 навчальних закладів, три об’єкти соцзахисту населення, 12 мостів, 185 об’єктів дорожньо-транспортної інфраструктури, десять закладів культури і спорту тощо. Повністю зруйновано 6 459 будинків приватної власності та 89 промислових об’єктів.

Найбільш складна ситуація із забрудненням вибухонебезпечними предметами склалася у Сєвєродонецькому та Щастинському районах. З липня 2014 року до кінця 2021 року піротехнічними розрахунками ДСНС обстежено майже дев’ять тисяч гектарів території, вилучено та знешкоджено 170 719 вибухонебезпечних предметів.

Олексій Смирнов докладно ознайомив представників іноземних ЗМІ з розбудовою КПВВ: яке обладнання встановлено, які надаються послуги населенню у сервісних зонах, скільки людей перетинає пункти та блокування з боку незаконних збройних формувань тощо.

Він також повідомив про роботу військово-цивільних адміністрацій, залучення інвестицій в область, відновлення доріг, будівництво залізничної гілки, реконструкцію Попаснянського водоканалу, введення в експлуатацію підстанції «Кремінська», роботу промислових підприємств Луганщини, розбудову соціальної та спортивної інфраструктури, житло для внутрішньо переміщених осіб та інше.

«Звичайно, те, що я розповів – лише частина наших проблем та нашої роботи. Але головне, що турбує наших громадян – закінчення війни та встановлення миру. Ми відчуваємо підтримку від міжнародних організацій, іноземних дипломатів, які часто приїжджають до нас на Луганщину. Вони розуміють, що безпека Європи формується сьогодні саме тут, на Сході України. Сподіваюся, що ваш візит і подальші публікації також сприятимуть поверненню миру та зупинці агресії чи масштабних бойових дій», – зазначив Олексій Смирнов.

Про військово-політичну та безпекову ситуацію у Луганській області доповів заступник командира оперативно-тактичного угруповання «Північ» полковник Ярослав Пистун.

Він розповів присутнім про обстановку на кордоні з РФ та лінії зіткнення, розвідувальну діяльність незаконних збройних формувань та застосування ворогом безпілотних летальних апаратів, постійні обстріли.

«Україна прагне виконання Мінських домовленостей та дипломатичного врегулювання російсько-українського конфлікту. Оборонці України роблять все можливе для запобігання поширення російської агресії, а також для безпеки цивільного населення по обидва боки лінії розмежування. Ми відчуваємо підтримку та висловлюємо вдячність країнам-партнерам України, державам-членам ЄС та НАТО за непохитну підтримку суверенітета та територіальної цілісності нашої держави», – сказав Ярослав Пистун.

Представники європейських медіа запитували про можливе повномасштабне вторгнення РФ, на що заступник командира ОТУ «Північ» відповів, що наразі поблизу кордонів налічується близько 130 тисяч військовослужбовців та велика кількість техніки РФ, що складає серйозну загрозу, але разом з тим цих сил недостатньо для повномасштабного наступу на територію України. «Ці сили, перебуваючи в безпосередній близькості до України, є силою політичного шантажу. Ми маємо бути готові до будь-якого сценарію, і ворог повинен знати, що легкої прогулянки не буде».

Також журналістів цікавили питання настрою і готовності українських військових, активності бойовиків, стан цивільного населення, яке проживає поблизу лінії розмежування, пропаганду, можливе членство в НАТО та багато іншого.

Наприкінці зустрічі Олексію Смирнову спрямували запитання «Чи вірите ви в об’єднану Україну?», на що він, не замислюючись, відповів: «Україна і так об’єднана – її ніхто не розділяв, а окупація частини території завжди була, є і буде явищем тимчасовим. Історія знає десятки, сотні років окупації, які рано чи пізно завершуються».