Прес-центр23 лютого 2024, 11:02

Близько 1500 назв вулиць та інших об'єктів топоніміки було перейменовано на Луганщині

Нині триває процес перейменування назв вулиць, провулків, проїздів, проспектів, площ та інших об'єктів топоніміки.

Рішення про перейменування таких об'єктів приймають відповідні Комісії з питань перейменування топонімів, що утворені при військових адміністраціях населених пунктів.

До їх складу, як правило, входять представники закладів культура та громадських організацій, журналісти, краєзнавці, історики, архітектори, фахівці української мови та літератури тощо. Крім цього, інформація щодо топонімів висвітлюється на комунікаційних майданчиках адміністрацій.

Тож громадяни можуть приймати участь в обговоренні та ініціювати перейменування об'єктів та запропонувати обгрунтування на розгляд Комісій.

Зокрема, так було перейменовано ряд вулиць на честь загиблих Героїв з Луганщини, які захищали Україну та її суверенітет у російсько-українській війні.

Перейменування здійснюється і тих об'єктів топоніміки, які названі на честь діячів періоду радянської України з метою викорінення назв, що можуть пропагувати імперську політику росіян.

Так, під час прийому громадян заступниця голови обласної державної – начальника військової адміністрації – Катерина Безгинська розглянула звернення мешканки Кремінної, щодо перейменування вулиці, яка була названа на честь її родича під час радянського періоду. Через окупацію рф, архівні дані про цього діяча втрачені.

За вичерпною інформацією представники Кремінської громади звернулися до державних архівних установ та Українського інституту національної пам'яті.

Процес перейменування буде закінчено до 27 квітня 2024 на підставі Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».