Прес-центр9 березня 2016, 13:03

Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр вшанував пам'ять геніального сина українського народу

9 березня 2016 року в приміщенні міського Палацу культури Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр представив публіці літературно-музичну композицію за творами Тараса Шевченка “Раз добром нагріте серце вік не прохолоне”, присвячену 202-й річниці з дня народження великого Кобзаря.

         Режисерсько-постановча група, яку очолив Євген Мерзляков, намагалась відійти від традиційного погляду на поезію геніального українського пророка. Творці вистави акцентували увагу глядачів на тому, що кобзареві рядки надто сучасні і дуже боляче промовляють до кожного, хто здатен осягнути глибину його пророцтва. Аби створити цілісну картину сучасного українського світу через призму шевченківських образів, режисер-постановник використав  пластично-хореографічні номери у виконанні балету театру (хореограф —   Ірина Сєрєкова), вокальні твори, що звучать акапелла і у супроводі артистів оркестру театру (хормейстер — Тетяна Тимко), візуальні образи, вплетені у відеоряд, який протягом всього часу супроводжував композицію (відеооформлення — Володимир Богдан). Але, звичайно ж, найголовнішим на сцені було СЛОВО. У виконанні акторів театру воно звучало болюче, нестримно, жорстко, активно і різко, іноді до крику, а, іноді, пошепки. 

         Серед глядачів здебільшого були  школярі. Тиша, яка панувала в залі під час дійства, і оплески, які в фіналі отримали виконавці, дають підстави стверджувати, що театр нарешті розвіяв у свідомості людей образ українського генія як підручникової іконки в смушевій шапці, і дав можливість осягнути,

що на сьогоднішній день Тарас Шевченко - величний і простий, знайомий і незнайомий, у кожного свій — здатен своїм Словом плекати в наших серцях добро, віру, любов і надихати на реальні дії задля майбутнього України.