Прес-центр2 березня 2018, 13:03

«Мова – душа кожної національності»

21 лютого 2018 року, в Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М. Горького у місті Старобільську, з нагоди відзначення  Міжнародному дню рідної мови, відбувся обласний тематичний захід «Мова – душа кожної національності». З вітаннями до присутніх учасників звернулись: заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери Ольга Лішик, заступник начальника управління – начальник відділу у справах національностей та релігій управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації Олександр Козенко, директор Луганської ОУНБ ім. М. Горького Світлана Моісєєва.

Багатомовність Луганщини репрезентували: студенти Луганського державного медичного університету Асилбек Маманжонов (Республіка Узбекистан), Аніндіта Маіті, Прітха Дей, Пуджия Сен (Республіка Індія); активісти Старобільського районного товариство любителів польської мови та культури «Міст надії» (керівник Олена Андріївна Удовенко); Сєвєродонецького відділення Луганського благодійного фонду «Хесед - Нер» (викладач івриту Олімпіада Соловйова); обласного благодійного фонду «Центр грузинської культури» (представник – Ніно Лемонжава). З мовними та культурними традиціями громадян України німецької національності  присутніх ознайомив заслужений працівник культури України Олександр Кельш.

Представники різних національностей розповіли про особливості  рідних мов, виконали пісні та продекламували уривки з поетичних творів, знаних у своїх країнах, взяли участь у вікторині. Підсумковим на заході став патріотичний виступ Старобільського народного театру мініатюр «Шукачі» за мотивами творів українських письменників.

Наприкінці свята гості долучилися до акції  «Моєю мовою про мир», таким чином побажавши Україні миру і злагоди різними мовами.  Учасники події з належним розумінням сприйняли озвучені головою Асоціації працівників та аматорів культури та мистецтв Луганської області «Український культурний простір» Іриною Божич заклик до миру, єднання, співпраці на ниві відродження зруйнованих культурних традицій та запрошення присутніх до Асоціації.   

Обласний тематичний захід  «Мова – душа кожної національності» відбувся за організаційним сприянням управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації, Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Горького та Луганського обласного центру народної творчості.