Прес-центр5 листопада 2018, 11:11

Обласний захід із вшанування пам’яті загиблих під час Другої світової війни польських офіцерів

У місті Старобільську Луганської області, 3 листопада 2018 року, о 12.00, за сприяння управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації, відбувся обласний захід з нагоди Дня поминання загиблих польських офіцерів.

Вже 26-й рік поспіль, починаючи з 1992 року, за ініціативи представників польських національно-культурних товариств Луганської області і прихожан Римсько-католицької церкви «Різдва Пресвятої Богородиці» м. Луганська, за підтримки Луганської обласної державної адміністрації, проводяться щорічні поминальні богослужбові відправи за загиблими польськими офіцерами на міському кладовищі, де стоять 48 безіменних хрестів.

У цьому році обласний захід пройшов за участі: консула Генерального консульства Республіки Польща у місті Харкові Агнєшки Вуйчик-Мокшицкої, заступника начальника управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації Олександра Козенка, керівництва Старобільської райдержадміністрації та міста Старобільська, котрі, вшановуючи пам'ять загиблих, поклали квіти біля Хреста пам’яті на кладовищі та меморіальної дошки встановленої у 2004 році при жіночому монастирі, в якому був розміщений табір польських військовополонених.

Панахиду за загиблими, на місці поховання польських офіцерів, провів настоятель Римсько-католицької парафії «Різдва Пресвятої Богородиці Діви Марії міста Луганська», ксьондз Ґжегош Рапа. По завершенню панахиди всі учасники заходу відвідали місце поховання українських військових, що загинули у 2014 році захищаючи рідну землю від російського агресора. Присутні вшанували пам'ять загиблих воїнів-захисників хвилиною мовчання та покладанням квітів до Хреста пам’яті.

У заході взяли участь представники громадських національно-культурних організацій громадян України польської національності та парафіяни Римсько-католицької церкви.

          Завершився обласний захід відвідуванням Луганського обласного краєзнавчого музею, що розташований у м. Старобільську, де всі учасники мали змогу переглянути матеріали пересувної виставки під назвою: «Ризикуючи життям поляки рятують євреїв під час Голокосту», яка прибула до музею із Польського інституту м. Києва.