Прес-центр4 березня 2016, 13:03

Професійне свято - День письменника

Професійне свято - День письменника, 3 березня  відзначають у всіх країнах цивілізованого світу з 1986 року за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що об`єднує у своїх лавах драматургів, поетів, редакторів і романістів.Усі структурні підрозділи цього клубу виступають за принципи вільного поширення інформації на території всієї планети. Активісти організації, завдяки якій з'явився Всесвітній день письменника, публічно виступають проти придушення свободи слова і цензури.

Бібліотеки Луганщини провели декілька заходів до цього свята.

Новоастраханська бібліотека –філія№2 Кремінської ЦБС паровела вікторину «Поринемо у світ книги».Метою даного заходу було залучення читачів до розвитку читацьких навичок, виховання шанобливого ставлення до книги.

У читальному залі Сватівської центральної районної бібліотеки ім. Т. А. Полякова відбувся Skype-урок. На зв'язку були учні школи №2 на чолі з вчителем та учні Хустської гімназії-інтернату, що на Закарпатті. Тема уроку: «Література рідного краю. Творчість поетів Луганщини і Закарпаття». Мета уроку – ми на відстані, але ми єдині! Розпочали сватівчани, які розповіли про своє місто, його історію, а також про сумні події 29 жовтня 2015 року, коли сталася пожежа на складах боєприпасів.

Закарпатцям дуже приємно було чути чисту українську мову. А це підтверджує, що Схід – це Україна. Потім хустівчани розповіли про своє рідне місто та його історію.
 Учні Сватово презентували українську письменницю, поетесу Любов Якимчук, яка народилася в м. Первомайськ Луганської області, а нині мешкає у м. Києві. Люба Якимчук - авторка відомої книги «Абрикоси Донбасу», що потрапила в рейтинг «10 найкращих українських книг про АТО» за версією українського «Forbes. Ця книга також фігурує у списку найкращих книжок десятиліття за читацькою версією. Учні школи№2 досить емоційно продекламували кілька віршів з цієї книги. Вчитель зауважила, що через події на Сході діти почали мислити інакше, стали більш серйозними та дорослими. За спілкуванням урок пройшов непомітно, Хустівчани не встигли презентувати свого земляка, поета Петра Мідянку. Тож домовилися провести ще не одну зустріч.

Свято усіх письменників світу також відзначили у Старобільському СІЗО разом з працівниками Старобільської центральної бібліотеки. З цікавою інформацією до підлітків, які утримуються в цьому закладі, завітали працівники бібліотеки. Вони розповіли про значимість книги у житті кожної людини, і що вона є скарбницею мудрості. Бібліотекарі намагалися довести до хлопців, що читаючи книжку, вони збагачують свій внутрішній світ, словниковий запас, тим самим стаючи цікавішою людиною для оточуючих. Присутнім продемонстрували відео ролики з уривками фільмів, які були екранізовані по книгам відомих письменників. Але ж тільки відео ніколи не зможе замінити сам процес читання книги, треба більше читати, щоб зміните цей світ, стати відповідальною, розумною людиною, гідним  громадянином своєї держави.