Прес-центр9 жовтня 2018, 15:10

Ризикуючи життям…

08 жовтня 2018 року у Луганському обласному краєзнавчому музеї, за підтримки Польського інституту (м. Київ), відкрито виставку «Ризикуючи життям. Поляки рятують євреїв під час Голокосту».

 

Презентована виставка – це спогади, фотографії, страхи тих, хто рятував євреїв у часи Другої світової. Збирати усні свідчення почали у Польщі ще у 2007 році. Згодом ідею зробити виставку, що розповідає про поляків, які ризикували життям заради інших життів, підтримали у Міністерстві закордонних справ Польщі. Експозиція була створена в межах музейного проекту «Польські Праведники – Повернення пам’яті», що оснований на унікальних документальних матеріалах Праведників і євреїв, що пережили Голокост. Відзнаку «Праведник народів світу» на сьогодні отримало 24 тисячі осіб з 47 країн світу. Звання «Праведник» присвоюється спеціальною комісією Яд Вашем. І Україна посідає почесне четверте місце по кількості праведників світу.

 

З 2013 року експозиція подорожує світом і лише зараз уперше в Україні та в нашому місті.

Куратори виставки вже планують продовження цієї теми, для того, щоб показати український вимір питання. Євреїв у часи Другої світової рятували і українці.

Виставку можна відвідати до 22 жовтня 2018 р.