Прес-центр29 березня 2018, 16:03

У Сєвєродонецьку пройшов майстер-клас з писанкарства

28 березня 2018 року, на передодні свята Великодня, у світлиці Луганського обласного центру народної творчості пройшов майстер-клас з писанкарства. Для проведення майстер-класу була запрошена народний майстер самодіяльного декоративно-ужиткового мистецтва Луганщини, директор Центру науково-технічної творчості учнівської молоді Лариса Лисицька (м. Лисичанськ).

Метою заходу було створити спільну атмосферу стародавніх українських традицій, які учасники майстер-класу зможуть внести в свою сім’ю, а також продемонструвати, що українці бережуть свої традиції.

В майстер-класі взяли участь: Ольга Лішик, заступник голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери, Вікторія Сидорчук, головний спеціаліст відділу мистецтв культурно-освітньої та організаційно-методичної діяльності управління культури, національностей та релігій ЛОДА, співробітники Луганського обласного центру народної творчості та представники Сєвєродонецького хіміко-механічного технікуму Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля.

На початку майстер-класу Лариса Лисицька презентувала свої роботи, які викликали жвавий інтерес та зацікавленість у учасників заходу. В писанках, які вона пише зберігаються традиції написання української писанки. Майстриня розпочала заняття з короткого опису, що символізує писанка для українського народу. Учасники дізнались про те, що писанка не просто розфарбоване яйце, а символ Воскресіння, життя, безсмертя, любові і краси, відродження, добра, щастя, радості. Ознайомились з основними елементами та символами, які найчастіше використовувались нашими предками у писанкарстві. А також мали змогу власноруч виготовити писанку.

Було приємно спостерігати на обличчях учасників майстер-класу зацікавленість і віру в безсмертя українських традицій.

Впродовж майстер-класу панувала гармонійна атмосфера, яку присутні відчували під час всього написання писанок. Всі вони обов’язково принесуть її до своїх домівок та в майбутньому продовжуватимуть неповторні традиції писанкарства.