Прес-центр5 жовтня 2017, 13:10

Участь у семінарі для державних службовців «Імплементація європейських стандартів для національних меншин в Україні»

28-29 вересня 2017 року у місті Харкові, за ініціативою Асамблеї Національностей України, за підтримки Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта (Німеччина) в Україні та за сприяння Міністерства культури України,   відбувся семінар для державних службовців «Імплементація європейських стандартів для національних меншин в Україні». Учасниками заходу стали представники із східних регіонів України: Луганської, Донецької, Харківської, Сумської, Полтавської областей.

До участі у роботі семінару була запрошена головний спеціаліст відділу у справах національностей та релігій управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації Грановська Лада Григоріївна.

Метою семінару-тренінгу було допомогти державним службовцям усвідомити особливості реалізації етнополітики в умовах полікультурної держави, розробити алгоритми роботи з питання формування державної політики мультикультуралізму.

В ході роботи семінару учасники ділились власним досвідом із забезпечення проведення державної політики у сфері міжнаціональних відносин, прав національних меншин та прав громадян України на свободу світогляду та віросповідання. Державні службовці взяли участь у заняттях за темами: «Ідентичність та етностереотипи, їх вплив на суспільні відносини», «Український народ – нова політична нація: поняття, ознаки ідентичності, ідентичність та нація. Національні товариства», «Проблеми національних меншин у світлі концепції прав людини та недискримінації», «Міжнародне законодавство в етнополітичній сфері», «Міжнародне законодавство в етнополітичній сфері», «Міжнародні рекомендації та стандарти щодо формування державної етнополітики», «Виклики сучасності та спроби рішення проблем».

Починаючи з 2015 року, семінари з міжнаціональних відносин проводяться Асамблеєю Національностей України і Представництвом Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні уже вшосте. У серпні 2016 року, головний спеціаліст управління Грановська Л.Г. брала участь у четвертому семінарі, що проходив у місті Дніпрі.

Учасники цих семінарів, спілкуючись з представниками інших областей та під час тренінгів, що проводяться освітніми експертами Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», набувають практичного досвіду для діалогу між громадянським суспільством та державними структурами.