Прес-центр11 березня 2016, 13:03

Урочисті заходи, проведені бібліотеками Луганщини до 202 річниці народження Т.Г.Шевченка

В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам’яті і з великою любов’ю та повагою передає з покоління в покоління. Є таке ім’я і в нашого народу – це Тарас Григорович Шевченко.

Приєдналися до святкування 202 річниці зо  дня народження Кобзаря 9 березня і бібліотеки Луганщини.

Для кожного українця Кобзар означає так багато,що складається враження, ніби ми про нього все знаємо. Та це лише враження, він невичерпний і нескінченний.
Переконалися в цьому і читачі Старобільської дитячо-юнацької бібліотеки, які зібралися на Шевченківські читання «Почитаймо разом Кобзаря», щоб знову поринути у безмежний світ Тарасового слова, доторкнутися до образотворчої спадщини майстра та пройти тернистим життєвим шляхом письменника.

Вшановуючи пам'ять Великого Кобзаря в читальному залі Старобільської ценральної районної бібліотеки почала діяти виставка- месседж " І воскресну нині..."

Виставка - портрет "Шляхи Шевченківської долі" До дня народження Т.Шевченко була відкрита у Новоадарській районній бібліотеці.

Вшанувати пам'ять Великого Кобзаря до Новопсковської районної бібліотеки для дітей завітали прихильники його творчості – місцеві школярі, щоб взяти участь у поетичному батлі «Завжди сучасний Тарас Шевченко».Учні ознайомилися з життям та творчою спадщиною  Шевченка, переглянули слайд-презентацію про долю відомого поета, послухали музику, покладену на його вірші, завітали до віртуальної картинної галереї. У ході заходу були створені команди «Шевченкова весна» та «Кобзарики», які змагалися за краще знання віршів Т. Г. Шевченка. З невеликим відривом команда «Шевченкова весна» перемогла та нагороджена грамотою.

Словами шевченківських віршів було розпочато святковий захід до цієї дати у Білолуцької бібліотеки-філії Новопсковської ЦБС, активну участь у якому прийняли школярі місцевої школи. Вони змагалися у літературній вікторині «Стежки творчості генія» та під час розгадування кросворду «Ми чуємо тебе Кобзарю, крізь століття». Не обійшовся захід і без декламування віршів, за що активні учасники були нагороджені подарунками.

Білолуцька селищна та дитяча бібліотеки  також взяли участь у онлайн-марафоні "По всій Україні звучать Шевченкові слова".

І - Осинівська сільська бібліотека-філія спільно з Осинівським сільським будинком культури та ІІ -Осинівською сільською бібліотекою-філією Новопсковської ЦБС провели поетичний конкурс «Хай квітне Україна». В конкурсі брали участь автори поетичних творів, пісень та гуморесок. На конкурс місцеві поети-аматори надали вірші, присвячені творчості Тараса Шевченка та українській мові. Були й патріотичні вірші про Україну, поезії про рідне село та родину. Членам журі було дуже складно визначити переможців, адже учасники дуже добре підготувались. Проте переможців поетичного конкурсу все ж визначено: ними стали Глухова Лідія Петрівна, Ахундов Вадим (І місце), Суздолова Дарина, Василенко Олексій (ІІ місце), Розмазніна Анна (ІІІ місце).Біля погруддя Т.Г.Шевченка на урочистому святі переможців було нагороджено цінними та заохочувальними призами.

Урочистий захід за участі Кремінськоє районної бібліотеки було проведено у приміщенні Кремінської районної дитячої музичної школи. На заході були присутні перші керівники району – Чехута Н.В. – голова Кремінської районної державної адміністрації, Прокопенко В.М. – голова Кремінської районної ради. До слова була запрошена Ганна Гайворонська, поетеса, член Національної Спілки письменників України, яка прочитала вірші присвячені Тарасу Шевченку та ділилася спогадами про участь у Шевченківських святах у м. Каневі, та подарувала центральній районній бібліотеці привезений рушник з Міжнародного Шевченківського свята. На заході лунали музичні номера від учнів Кремінської районної дитячої музичної школи, вірш від учениці школи – гімназії, музичномери від хору «Рапсодія».