Прес-центр12 жовтня 2017, 17:10

Звіт про участь музейників Луганщини та Донеччини у ІІ воркшопі «Музей відкрито на ремонт»

З 2 по 5 жовтня на Івано-Франківщині відбувся ІІ воркшоп «Сучасні методи роботи музею» для працівників музеїв Донецької та Луганської областей. Організатором проекту є Мистецький напрямок Українського кризового медіа-центру за фінансової підтримки проекту «Зміцнення громадської довіри» (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Воркшоп зібрав понад 40 представників музеїв Донбасу і є продовженням проекту «Музей відкрито на ремонт», розпочатого Мистецьким напрямком УКМЦ у 2016 року із залученням Слов’янського та Лисичанського краєзнавчих музеїв.

Географія учасників охопила музеї сходу України: мм. Авдіївки, Волновахи, Дружківки, Костянтинівки, Краматорська, Кремінної, Лиману, Лисичанська, Нескучного, Покровська, Рубіжного, Старобільська, Святогірська, Сєвєродонецька, Слов’янська, Сонцівки, смт Біловодська, Великої Новосілки, Графського, Новопскову, Нікольського, Новоайдару, Новотроїцького, Станиці Луганської, Троїцького, села Валер’янівки.

У перший і другий день музейники знайомилися та обговорювали проблеми сфери і шляхи їх вирішення. Свої лекції представили запрошені експерти: Катерина Бадянова і Денис Панкратов провели семінар від «Метод Фонду», Дана Брежнєва розповіла про перетворення музею на лабораторію, Євгенія Моляр запросила до дискусії про сучасне краєзнавство на прикладі роботи мистецької ініціативи ДЕ-НЕ-ДЕ, Саша Долгий говорив про «Музей і міф», звертаючись до досвіду проекту «Музей міста Світлоград», Ольга Гончар представила Музей «Територія Терору» (Львів), Наталія Дзюбенко розповіла про теорію і реальність створення експозиції.

У наступні два дні гості з Донбасу відвідали Державний історико-культурний заповідник «Тустань» та Центр спадщини Вигодської вузькоколійки і обмінялися досвідом із представниками керівництва цих установ.