Прес-центр29 березня 2018, 11:03

Підсумкова нарада служби у справах дітей Луганської обласної державної адміністрації

28 березня 2018 року відбулася підсумкова нарада служби у справах дітей Луганської обласної державної адміністрації за участю начальників служб у справах дітей райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад, об’єднаних територіальних громад. В нараді взяли участь представники Луганського обласного відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС Дитяче містечко» та ювенальної превенції УПД ГУНП в Луганській області.
Начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Родіна Р.В. виступила з доповіддю на тему: «Забезпечення реалізації прав та найкращих інтересів дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у 2017році, визначення пріоритетних напрямів діяльності на 2018 рік».
Значну увагу було приділено проблемним питанням у діяльності служб у справах дітей щодо створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, і як наслідок - влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до державних закладів, недостатньому кадровому та матеріально-технічному забезпеченню, а також захисту житлових і майнових прав дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, тощо.
Щодо дотримання вимог законодавства з питань усиновлення, опіки та піклування слухали Михальську М. О. – завідувача сектору опіки та піклування служби у справах дітей облдержадміністрації.
Начальники служб у справах дітей виконкому Рубіжанської міської ради Нічіпуєнко О.В. та Сватівської райдержадміністрації Васильєва І.Г. поділились досвідом роботи щодо забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа за рахунок субвенції з державного бюджету.
Основними завданнями з питань захисту прав та інтересів дітей в 2018 році було визначено:
- Об'єднання зусиль державних структур, соціально-відповідального бізнесу, громадських організацій з метою створення в місті, районі ефективної системи опіки, сімейного виховання та профілактики соціального сирітства.
- Забезпечення в 2018 році охоплення сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на рівні 90% середнього по області.
- Посилення роботи по визначенню дітей, які вже втратили батьків, на сімейні форми виховання.
- Надання на ранньому етапі допомоги та соціальної підтримки сім'ям з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах.
- Не допускати попадання дитини в інтернатний заклад за заявою батьків.
- Взяття під особливий контроль реалізацію програм забезпечення житлом дітей-сиріт та осіб з їх числа.
- Посилення роботи щодо профілактики безпритульності і бездоглядності, захисту прав дітей, які перебувають в зоні військових дій або збройних конфліктів, які прибули із зони проведення АТО без законних представників.
- Продовження роботи спільно із засобами масової інформації щодо популяризації сімейних форм виховання та попередження соціального сирітства.
- Впровадження практики наставництва для дітей, які проживають в інтернатних установах з метою надання індивідуальної підтримки і допомоги, перш за все в підготовці їх до самостійного життя.
- Розвиток інституту сімейного патронату та створення в кожному місті і районі патронатної сім'ї.
- Відпрацювання питання надання статусу дітям, які постраждали в наслідок військових дій.