Прес-центр13 лютого 2024, 15:02

Луганський бізнес співпрацюватиме із Спілкою підприємців та роботодавців Польщі

 

Луганська обласна державна військова адміністрація, Регіональна рада підприємців при облдержадміністрації та Спілка підприємців та роботодавців Польщі підписали Меморандум про співпрацю, аби консолідовано протидіяти викликам, з якими стикається бізнес в умовах війни. Це й постійні ракетні обстріли, й пошкодження логістичних шляхів, «прильоти» по виробничих потужностях та складах. Аби консолідовано протидіяти викликам, з якими стикається бізнес в умовах військового конфлікту

 

«Ворог цілеспрямовано знищує нашу економіку та свідомо вбиває мирних людей, адже залякування та тиск є звичними методами для країни-агресора. Війна руйнує бізнес Луганщини вже вдруге. Підприємці,  як ніхто інший знають тернистий шлях до відновлення. Фактично, з пустими руками вони були змушені розпочинати свою справу заново», - зазначив Артем Лисогор.

 

Обласна адміністрація підтримує бізнес регіону, залучаючи всі  наявні для цього механізми. Ведуться перемовини з банками щодо відсотків по кредитуванню малого та середнього бізнесу.  Пропонується внесення змін до законодавства, які спрямовані на підтримку підприємців, стимулюємо працевлаштування наших внутрішньо-переміщених громадян. Розширюємо зв’язки з міжнародними партнерами.

 

Бізнес Луганщини є конкурентним як на українському ринку, так і на європейському, адже пропонує якісну та унікальну продукцію. Представники Польщі наголосили на тому, що зацікавлені продовжувати співпрацю з українськими підприємцями і після нашої Перемоги.

 

«Протягом минулого року ми підтримали близько 100 українських приватних компаній у виході на польський ринок і готові це роботи далі. Розуміючи, що Луганська область має дуже тяжкі наслідки вторгнення росіян, ми готові запропонувати співпрацю у сферах логістики, транспорту, «Бізнес для бізнесу». Також, ми готові проводити міжнародні форуми для підприємців саме в Україні, адже розуміємо, що у вас є на це запит», - зауважив віце-президент Спілки підприємців та роботодавців Польщі Марцін Новацький.

 

Крім того, на зустрічі обговорили і гостре для України питання співпраці із Польщею в агросекторі. Марцін Новацький запевнив у готовності до спільної роботи і в цьому напрямку. Наразі пан Новацький залучений до переговорів у Польщі, а також зазначив, що мав розмову із представниками Європарламенту у Брюсселі щодо вирішення питання експорту української сільськогосподарської продукції і наполягає на пошуку компромісу у цьому питанні.

 

«До мене як до голови Регіональної ради підприємців при Луганській облдержадміністрації звертаються наші представники агропромислового бізнесу і для них це дійсно дуже болюче та проблемне питання, адже наша область майже повністю окупована. Ми вдячні вам за розуміння ситуації. Перспектива виходу на європейський ринок для бізнесу Луганщини допомагає в умовах відсутності тих потужностей, які були до окупації створювати робочі місця та підтримувати економіку країни», - розповів голова Регіональної ради підприємців при Луганській облдержадміністрації Жан Кисіль.

 

Підтримка міжнародних партнерів та побудова зовнішньоекономічних зв’язків є пріоритетною справою не лише на рівні нашого регіону, а й всієї країни – адже це ще один крок на шляху до Євроінтеграції.