Прес-центр21 лютого 2024, 16:02

Міжнародний день рідної мови: до війни Луганщина була другим домом для представників 123 національностей і народностей

Різноманіття мов і їх особливості стали темою обласного онлайн-заходу «Магія рідного слова» до Міжнародного дня рідної мови, що відбувся 21 лютого за участі представників громадських організацій національно-культурного спрямування та національних спільнот області. 

Адже до війни Луганщина була другим домом представники 123 національностей і народностей.

Учасників заходу привітала заступниця голови Луганської обласної державної адміністрації Катерина Безгинська, яка підкреслила, що одним із головних критеріїв, що визначають право людини жити у будь-якому цивілізованому суспільстві, є право на національно-етнічну самоідентифікацію, пов’язану із формуванням особистості, її неповторної індивідуальності. 

Багатомовність Луганщини сьогодні репрезентували: заступник директора Луганського обласного благодійного фонду «Хесед Нер», голова відділення фонду «Хесед Нер» в місті Сєвєродонецьк Діана Головіна; голова громадської організації «Старобільське товариство любителів польської мови та культури «Міст надії» Олена Удовенко та членкиня організації Катерина Добренька; уповноважена представниця Дагестанської діаспори, кандидат філологічних наук Ірайсат Магомедалієва та інші. 

Управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації, урізноманітнюючи і шукаючи нові форми для відзначення Міжнародного дня рідної мови, залучає до проведення цього свята й обласні заклади культури: Луганський обласний центр народної творчості, Луганську обласну універсальну наукову бібліотеку. А також запрошує до участі представників закладів культури із інших областей.
Так, у цьому році гостем заходу була виконуюча обов'язки директора КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтв» Запорізької обласної ради Олена Златова, яка поділилась своїм досвідом із проведення мистецьких заходів, з метою підтримки культур національних спільнот.

Гаслом для всіх учасників заходу до Міжнародного дня рідної мови став вислів видатного історика, письменника, мовознавця, громадського діяча Івана Огієнка «Мова — душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб. В мові наша стара й нова культура, ознака нашого національного визнання… І поки живе мова — житиме й народ, як національність. Не стане мови — не стане й національності».
Слід зазначити, що починаючи з 2000 року, щорічно 21 лютого, Україна разом зі світовою спільнотою відзначає Міжнародний день рідної мови, який у жовтні 1999 року був затверджений на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО. Заснування Дня рідної мови має велике значення, адже за оцінками фахівців, із понад 6000 мов, які нині існують у світі, значна частина перебуває під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. 

Вже майже немає таких країн, які б мали повністю однонаціональний склад. Україна також багатонаціональна країна, в якій офіційний статус державної української мови закріплений десятою статтею Конституції України. Одна з найбагатших, наймилозвучніших в індоєвропейській мовній сім’ї, українська мова пройшла нелегкий, тернистий шлях доки стала державною в незалежній Україні. А нарівні з нею, законодавство України надало право та можливість представникам національних меншин (спільнот) зберігати і розвивати свої мови, які є найціннішим скарбом кожного народу.