Прес-центр13 cічня 2022, 14:01

Нам потрібна ваша допомога для об’єктивного висвітлення подій на лінії розмежування, – Сергій Гайдай та військові на зустрічі з іноземними журналістами

Кореспонденти з Франції, Німеччини та Польщі відвідали Луганщину за проєктом Академії української преси «Прес-тури для іноземних журналістів до України» («Reporting Tours to Ukraine»).

У Сєвєродонецьку 13 січня вони зустрілися з обласним керівництвом та командуванням ОТУ «Північ».

Розповідаючи про соціально-економічну ситуацію у регіоні та відновлення інфраструктури, очільник Луганщини Сергій Гайдай, який долучився до заходу онлайн, наголосив – економічний розвиток області є шляхом до реінтеграції.

«На тимчасово окупованій території упродовж майже восьми років діє пропаганда РФ в традиціях Гебельса. Наші телевізійні сигнали вони блокують, тому єдиним ефективним засобом протидії в цьому питанні є відбудова підконтрольної території Луганщини, – зазначив Сергій Гайдай. – Люди, які перетинають лінію розмежування, бачать в нас швидкі позитивні зміни, зокрема, відновлену інфраструктуру. Потім вони повертаються додому і розповідають про це рідним і близьким. І так щодня – кількість людей, які хочуть, щоб на їх території діяла влада України, де створюють сучасні умови проживання, неодмінно зростає».

Голова обласної держадміністрації акцентував, що протягом останніх двох років на відновлення Луганщини виділили більше 11 мільярдів гривень. Завдяки увазі Президента України Володимира Зеленського в області вдалося зробити певний економічний прорив.

Один із прикладів міжнародної допомоги навів перший заступник голови облдержадміністрації Олексій Смирнов: «Урядом Франції надано довгостроковий кредит на дуже вигідних умовах для реконструкції мережі Попаснянського районного водоканалу, який постачає питну воду на тимчасово окуповану територію. Справа в тому, що Росія окупувала частину області, а забезпечити якісною водою місцевих жителів досі не може».

Також іноземних гостей цікавила ситуація стосовно поширення коронавірусу, кількості російських військових на окупованих територіях, збільшення кібератак, тощо.

Як зазначив виконавчий директор Академії української преси Андрій Коваленко, такі візити допомагають підвищити кількість та якість сюжетів та публікацій у європейських медіа, які також можуть стати жертвою дезінформації з боку РФ.

Про військово-політичну та безпекову ситуацію у Луганській області поінформував командувач ОТУ «Північ» Дмитро Красильников. Він наголосив, що РФ продовжує шукати шляхи утримання України в сфері свого геополітичного впливу.

В межах відповідальності ОТУ «Північ» за останні п’ять місяців від куль ворожих снайперів загинули шість українських військових, а за останні два місяці зафіксовано 108 випадків порушення режиму припинення вогню бойовиками.

Прикладом рівня російської пропаганди Дмитро Красильников навів нещодавні події: «Вони постійно звинувачують в порушенні режиму тиші саме українську сторону. Так, протягом 10-11 січня, за даними їх речників, ЗСУ нібито п’ять разів відкривали вогонь. Втім, за звітами СММ ОБСЄ, в ці дні загалом зафіксовано 12 відповідних порушень, 11 з яких ідентифіковано порушеннями незаконними збройними формуваннями, а ще одне не визначено однозначно». 

«Нам потрібна ваша допомога для об’єктивного висвітлення подій на лінії розмежування, тому  що противник нехтує всіма нормами журналістської етики», – звернувся він до європейських журналістів.

У рамках престуру гості побували в розташуванні однієї з механізованих бригад, яка виконує бойові завдання в зоні проведення ООС, та ознайомились із умовами несення служби і оперативною ситуацією на передових позиціях українських військових.

Командир бригади розповів про бойовий шлях підрозділу, який брав участь у визволенні Слов’янська, Сіверська, Лисичанська та інших населених пунктів. 

Побувавши на першій лінії української оборони, іноземні журналісти побачили на власні очі наслідки збройної агресії РФ. А саме, будинок, який є першою вогневою позицією наших військових.