Прес-центр28 лютого 2024, 12:02

Не ставайте співучасниками злочинів росіян – утримайтеся від проведення та голосування на виборах президента рф, – Артем Лисогор жителям окупованої Луганщини

«Те, що відбувається у так званій «лнр» напередодні перевиборів путіна – інакше як фарсом не назвеш. росіяни порушують принципи демократії та роблять усе можливо, аби до протиправних заходів долучилося якомога більше колаборантів. Так і сталося. Однак це їхнє життя, і настане час відповідати за злочини. Втім, вони різними способами втягують у ці процеси пересічних громадян. Дії загарбників спрямовані на залучення якомога більшої частини населення до співучасті цього неволевиявлення. Важливо утриматися», – наголосив очільник Луганщини Артем Лисогор.

Україна, провідні іноземні держави та міжнародні організації не визнають ані тимчасово окуповані території України територіями держави-агресора, ані юрисдикцію держави-агресора на цих територіях.

Про нелегітимність організації підготовки та проведення виборів президента російської федерації 2024 року на тимчасово окупованих територіях України засвідчили й у ЦВК, днями ухваливши відповідну постанову.

Документом рішуче засуджується рішення та дії органів влади російської федерації, а також її окупаційних адміністрацій щодо організації підготовки і проведення на тимчасово окупованих територіях суверенної незалежної України будь-яких «виборів», зокрема президентських. 

ЦВК вважає це нелегітимними діями, зазіханням на суверенітет та територіальну цілісність України, нехтуванням нормами міжнародного права, загальновизнаними демократичними принципами та стандартами, основоположними правами людини. 

Та зазначає, що ці заходи з організації «народного волевиявлення», як і всі аналогічні, що організовувались на незаконно анексованих територіях України впродовж 2014-2023 років, порушують Конституцію та закони України, міжнародні акти, зокрема Статут Організації Об’єднаних Націй.

«Аби збільшити явку на цих перевиборах путіна, окупанти дозволили отримувати бюлетені, пред’являючи буд-який документ, що засвідчує особу. Навіть паспорти громадянина України: як у формі книжечки, так і нові – ID-картки. Хоча ще перед так званими «першими виборами» у 2023 році росіяни хизувалися начебто високим відсотком паспортизації населення так званої «лнр». Як бачите, виявилося це черговим фейком. «цик рф» дозволив пред’являти на виборчій дільниці і паспорт СРСР, якщо в когось такий ще зберігся», – зазначив Артем Лисогор.

Він додав, що вже більше тижня члени виборчих комісій обходять домівки, агітуючи за «єдиного кандидата» та пропонуючи віддати голос вдома. Для цього потрібно написати заяву.

Із початком голосування кількість голосуючих за межами виборчих дільниць зросте в кілька разів. А ще популярними стануть, як і минулоріч, волевиявлення на прибудинкових територіях та поадресний обхід у тих населених пунктах, де виборчі дільниці не відкрили. Не відкрили, бо ніби складне транспорте сполучення. Водночас для збирання голосів по вулицях це не перешкода.

Уникнути голосування складно, але можливо. І важливо.