Прес-центр26 лютого 2024, 18:02

У березні запрацює Центр медичної реабілітації Лисичанської багатопрофільної лікарні з ліжковим фондом 20 одиниць - про це йшлося на колегії Департаменту охорони здоров’я ОДА

Підсумки роботи медзакладів області у 2023 році та пріоритети на 2024 рік розглянули на засіданні колегії Департаменту охорони здоров’я ОДА, у роботі якої взяла участь заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

У березні запрацює стаціонарне відділення Центру медичної реабілітації КНП «Лисичанська багатопрофільна лікарня» з ліжковим фондом 20 одиниць. Він буде надавати послуги з фізичної та медичної реабілітації Захисникам та Захисницям України, їх родинам, а також всім особам, які потребують медичної допомоги, незалежно від місця проживання, за такими напрямками реабілітації: опорно-рухової, нейрореабілітації та психологічної підтримки, - про це поінформував директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Стогнієв.

Крім того, розвити реабілітаційне направлення, а також відкрити додаткове місце провадження діяльності в Рівненській області планує Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер.
Його роботу відновлено у м. Сарни. Наразі заклад надає амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу. Проводяться хірургічне та хіміотерапевтичне лікування, паліативна допомога. Розпочато надання реабілітаційної допомоги онкохворим пацієнтам. Амбулаторну допомогу також можна отримати у м. Дніпро. 

Юрій Стогнієв нагадав, що наразі перемістилися у більш безпечні регіони країни та відновили свою діяльність 49 медичних закладів, з яких 19 – первинної ланки, 15 – вторинної, 15 – обласного підпорядкування.

Лікарі проводять виїзні прийоми у гуманітарних хабах та шелтерах. Загалом надано 74,7 тисяч медичних послуг, з них майже 15 тисяч – з психосоціальної підтримки. 
Також працюють вузькопрофільні фахівці. 

Послуги з психосоціальної підтримки в Луганській області надаються в трьох обласних закладах з надання психіатричної допомоги та шести центрах первинної медичної допомоги, у гуманітарних хабах, шелтерах, місцях тимчасового проживання ВПО. 

Електрокардіографічне дослідження здійснюють Консультативно-діагностичний центр Сєвєродонецької громади, Лисичанська багатопрофільна лікарня та Біловодський ЦПМСД. Ортопед-травмотолог та отоларинголог приймають у Консультативно-діагностичному центрі та Кремінському ЦПМСД. Крім обласного онкодиспансера, фахівці-онкологи приймають у Консультативно-діагностичному центрі та Рубіжанській центральній міській лікарні. 

КНП ЛОР «Луганська обласна дитяча клінічна лікарня», яка працює у м. Лубни Полтавської області, у листопаді 2023 року відкрила відділення хірургії з ендоскопічними ліжками, ортопедично-травматологічне відділення з реабілітаційними ліжками та дитячу анестезіологію із блоком інтенсивної терапії для новонароджених. За рік кількість лікарських відвідувань склала 4606.

За результатами розгляду питань Катерина Безгинська доручила головам РДА, начальникам ВА та керівникам закладів охорони здоров’я посилити роботу з контрактування медичних послуг та за необхідності розширити їх перелік.

Крім того, Департаменту необхідно провести реорганізацію Будинку дитини №2 відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду.