Прес-центр10 лютого 2024, 09:02

«Якщо не зупинити ворога, то зброю треба буде поставляти вже у Європу», – Артем Лисогор на зустрічі із представниками офісу Управління Верховного комісара ООН у Вашингтоні

США – стратегічний партнер з  підтримки України у війні з росією. За два роки Америка надала нашій країні майже $43,9 млрд військової допомоги, в тому числі $25 млрд фінансової. 

Наразі Сенат США приймає рішення щодо чергового пакету допомоги нашій державі.

Аби особисто побачити наслідки російської військової агресії та обговорити із очільниками найбільш постраждалих регіонів – Луганщини і Донеччини – найважливіші напрями підтримки, в Україну прибули представники офісу Управління Верховного комісара ООН у Вашингтоні.

«Допомога, що надійшла у 2022 році, – стала вирішальною для життєдіяльності громад, яким необхідно було забезпечувати першочергові потреби людей. Ця підтримка є неоціненною для України», – звернувся до високих гостей начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Він озвучив основні напрямки підтримки щодо забезпечення стійкості громад області: медицина, освіта, житло та створення умов для соціалізації ВПО у приймаючих громадах, а після деокупації територій – їх реінтеграція. 

Проте сторони обговорили й потребу у військовій допомозі від Уряду Сполучених Штатів Америки. 
На прикладі деокупованого Невського, де на площі 4,5 км кв. щодня вибухають по 150 ворожих снарядів, та Авдіївки, на яку росіяни щодоби скидають понад 30 КАБів, Артем Лисогор та начальник Донецької ОВА Вадим Філашкін пояснили, чому потреба в озброєнні сьогодні є пріоритетом.

«Ця зброя потрібна не тільки для України. Вже зараз ми бачимо приклади розхитування ситуації за російським сценарієм в інших країнах світу. Тож, якщо не зупинити ворога тут, то зброю треба буде поставляти вже у Європу», – акцентував голова Луганської облдержадміністрації. 

Та додав, що співвідношення використаних боєприпасів становить 1:10 на користь країни-агресора.

«Ми втомлені, але не виснажені. І, щоб ви розуміли наше бажання перемогти, наведу приклад: коли 24 лютого 2022 року росіяни «зайшли» у м. Щастя, колонну з 2,5 тисяч одиниць ворожої військової техніки певний час утримували 400 українських військових», – згадав він своє перше бойове зіткнення із російською армією.

На завершення зустрічі Артем Лисогор висловив упевненість у подальшій плідній співпраці та у знак подяки за особистий внесок у підтримку релокованих закладів та внутрішньо переміщених осіб з Луганської області вручив представниці УВКБ ООН в Україні Кароліні Ліндхольм Біллінг Почесну відзнаку «За розвиток регіону».