Прес-центр6 лютого 2024, 16:02

Журналістам розповіли, які послуги з ментального здоров’я надаються сімейними лікарями (відео)

Журналістам розповіли, які послуги з ментального здоров’я надаються  сімейними лікарями

Всеукраїнська програма ментального здоров’я Ти як? за ініціативи першої леді Олени Зеленської вийшла на новий рівень.

Наразі кожен пацієнт — і дорослий, і дитина — має змогу отримати послуги з ментального здоров’я на «первинці» — тобто у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, - повідомив журналістам директор Департаменту охорони здоров’я   Луганської ОВА Юрій Стогнієв.

У Луганській області шість медзакладів уклали контракт з Національною службою здоров'я України за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

Фахівці пройшли спеціальне навчання за програмою mhGAP щодо надання допомоги пацієнтам із депресією, гострою реакцією на стрес, тривогою тощо. Також лікарів первинної ланки навчили виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоров’ям та ефективно комунікувати з пацієнтом і його близькими.

«Можливість отримати психологічну допомогу на первинці — стратегічна відповідь держави на збільшення відповідних потреб серед українців. Завдяки зробленим крокам зараз люди у всіх куточках країни можуть звернутися по психологічну допомогу до свого сімейного лікаря», - наголосив Юрій Стогнієв.

У свою чергу, медичний директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Рубіжанської МВА Алла Родіонова акцентувала, що завдання сімейного лікаря – розпізнати прояви найпоширеніших розладів психічної і неврологічної сфери, виявити вживання психоактивних речовин, надати допомогу, а за потреби скерувати до лікаря - психіатра, психотерапевта чи психолога. 

Наступний етап роботи — налаштування системи перенаправлення до профільних фахівців та створення центрів ментального здоров’я на базі кластерних лікарень із залученням кваліфікованих психологів та психіатрів.