Прес-центр27 березня 2018, 08:03

Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області підтримує розвиток кооперативного руху

Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області підтримує розвиток кооперативного руху

Під час обласної наради «Актуальні проблеми сільського розвитку, шляхи її вирішення» в.о. голови Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області Валерій Окопний розповів про одне з найактуальніших питань у сфері агропромислового розвитку – набрання чинності Стандарту ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Цей документ передбачає для переробки три сорти молока (екстра, вищий, перший). Другий сорт молока, допускається використовуватися у виробництві нехарчових продуктів – казеїн та відкорм тварин. Відмова від прийому молока другого сорту для харчових продуктів спричинить зниження прибутків сільських жителів, що здають молочні продукти.
Доповідач зазначив, що 20 тисяч голів з 27 тисяч голів великої рогатої худоби (70 %) Луганщини утримуються у домогосподарствах.
Виходячи з вищевказаного, підприємства переробки лишаються без сировини та скорочують об’єми свого виробництва, власники великої рогатої худоби втрачають можливість єдиного заробітку, а також загальне скорочення сектору тваринництва.
Проаналізувавши досвід роботи Литовської Республіки, Валерій Окопний зазначив, що єдиним доцільним інноваційним напрямом змін у сфері сільського господарства є розвиток кооперативного руху. Економічною передумовою створення та діяльності кооперацій стали вигоди, отримувані від укрупнення підприємств, а також вихід на високий обсяг виробництва, що оминає посередників.
Кооперативи функціонують на безприбутковій основі та створюються задля: задоволення соціально-економічних потреб сільгосптоваровиробників шляхом добровільного об’єднання для збуту, зберігання переробки продукції; створення конкурентного середовища у сферах збуту, переробки продукції, матеріально-технічного обслуговування; забезпечення прямих поставок сільгосппродукції від виробника до споживача; сприяння фермерам у придбанні та отриманню доступу до фінансування їх господарчої діяльності.
Також Валерій Окопний навів приклади проблем, з якими стикнулися його литовські колеги. На початку 90-х років минулого сторіччя у Литві йшла широка інформаційно-методична кампанія з метою об’єднати фермерів у кооперативи. Проте належного фінансування проект так і не отримав.
У наш час, у цій країні Балтії діє Фонд гарантій і позик сільському господарству надає гарантії кооперативам. Також їм надається набагато більше пільг у порівнянні з іншими суб’єктами сільгосптоваровиробництва.
Цільові програми кооперації передбачають заохочення не тільки створення, а і збільшення кількості їх членів. Досвід створення кооперативів довів, що однією з причин які створюють перепони для їх створення, є те, що на початку діяльності у них не вистачає коштів для створення та адміністрування.
Підбиваючи підсумки доповіді, Валерій Окопний розповів про заходи, які вживаються для стабілізації ситуації у сфері сільського господарства.
Уже проведено зустрічі з головами сільрад, районними керівниками управлінь сільського господарства, керівниками переробних підприємств, заготовниками молока у приватному секторі. У відповідності до цих зустрічей визначено дії всіх осіб, зацікавлених у реалізації проекту. Крім того, проведено зустріч фермерів з представниками міжнародної організації USAID. У Міністерстві аграрної політики та продовольства України проведено зустріч для виділення коштів на розвиток фермерських господарств.
Також разом з Міжнародним комітетом Червоного Хреста вирішено питання фінансування придбання доїльних апаратів для обслуговування кооперативів сільгосптоваровиробників. За рахунок міжнародних грантів передбачена освіта ведення бізнесу для фермерів. Наразі розглядається питання залучення успішних українських компаній з метою обміну досвідом та навчання.
Валерій Окопний зазначив, що завданнями, які перед собою ставить Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області є створення сприятливих умов для кооперативного руху на рівні регіону, пошук додаткових джерел фінансування, а також підтримка та інформаційна допомога у організації кооперативів.
Показниками результативності, озвучених спікером є розвиток тваринництва у приватних господарствах; забезпечення і завантаження якісною сировиною виробничих потужностей місцевих переробних підприємств та збільшення робочих місць у сільській місцевості.