Прес-центр15 червня 2012, 14:06

Луганщина готова до збирання ранніх зернових

 

14 червня 2012 року за участю заступника голови облдержадміністрації Маслійова С.В. на базі фермерського господарства «Незалежність» Біловодського району відбулась обласна науково-практична конференція з питань організації збирання врожаю та підготовки до посіву озимих культур. 
Для участі у конференції були запрошені: заступники голів райдержадміністрацій з питань агропромислового комплексу, керівники обласних структурних підрозділів, науковці,начальники та фахівці районних управлінь агропромислового розвитку, представники провідних компаній України по забезпеченню аграріїв області сільськогосподарською технікою і матеріально - технічними ресурсами. 
В.о. начальника Головного управління агропромислового розвитку Надія Струтинська проінформувала, що аграрії області готові до збирання ранніх зернових та зернобобових культур 2012 року на площі 423 тис. га, в том числі озимих культур – 315 тис. га. 
На поля області вийдуть 1385 зернозбиральних комбайнів. За п’ять місяців поточного року агроформуваннями області вже придбано 178 одиниць сучасної високотехнологічної сільськогосподарської техніки на суму 68 млн грн. 
Для проведення збиральних робіт сільгосппідприємства забезпечені паливно - мастильними матеріалами 92 % від потреби.
У зв’язку з несприятливими погодно-кліматичними умовами, які склалися на період сівби озимих та ярих культур за прогнозними розрахунками науковців врожайність зернових культур очікується в середньому 19 – 20 ц/га, що на 6 ц/га нижче рівня минулого року.
Разом с цим Надія Струтинська наголосила, що область в поточному році буде забезпечена продовольчим зерном в повному обсязі.
 В аграрному фонді знаходиться 89 тис. тонн продовольчого зерна врожаю минулого року та аграріями області укладено форвардних договорів під врожай поточного року на продовольчу пшеницю в обсязі 82 тис. тонн. 
За народною мудрістю: «Зерно не те, що в полі, а те, що в коморі», - відмітила Надія Струтинська
Станом на 11 червня поточного року готовність сертифікованих зернових складів к прийому зерна врожаю 2012 року складає 100 %, загальною потужністю 767 тис. тонн.
Також на конференції були розглянуті питання – організації належних умов праці працівників, задіяних на збиранні врожаю та створення атмосфери трудового суперництва.
Разом з цим на конференції Надія Струтинська звернула увагу начальників районних управлінь на необхідність збільшення посівних площ озимих культур під врожай 2013 року. Озимий клин буде розміщений на площі - 365 тис. га, що на 28 тис. га більше ніж в поточному році.