Прес-центр8 жовтня 2015, 11:10

Новації в системі оподаткування аграрного сектору економіки

06 жовтня 2015 року під головуванням міністра аграрної політики та продовольства України О.М.Павленка відбулась селекторна нарада, на якій розглянуті питання новацій в системі оподаткування аграрного сектору економіки та доступу української продукції на ринок Китайської Народної Республіки (далі – КНР).

         Міністром аграрної політики поінформовано про стан посіву під врожай 2016 року. Голові Луганської облдержадміністрації Туці Г.Б. особисто висловив подяку за активну організацію посівної компанії 2016 року.

Під врожай 2016 року усіма категоріями господарств заплановано посіяти 218,2 тис га озимих культур на зерно (на рівні минулого року), у тому числі 214,5 тис га озимої пшениці, 3,7 тис га озимого ячменю. Станом на 07.09.2015 посіяно всього озимих зернових культур на площі 170 тис га, що становить 77% від запланованого (при середньо українському показнику 44%).

Для здійснення комплексу осінньо-польових робіт у 2015 році планується витратити 1,6 млрд грн., на сьогоднішній день фактично використано 1,2 млрд грн. власних коштів. Сільгосптоваровиробники на сьогодні мають залишки соняшника та зернових культур на суму близько 0,5 млрд грн. Після завершення посівної компанії буде організована робота з укладання угод з Аграрним фондом, це є альтернативою кредитування сільгосптоваровиробників.

Повільно організована робота районними адміністраціями по використанню коштів, направлених на фінансову підтримку в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів. У Луганській області наказом Мінагрополітики України від 04.06.2015 № 210 про затвердження розподілу бюджетних призначень, передбачених у державному бюджеті на 2015 рік доведено 8,9 млн грн.

На сьогодні проведено 2 засідання конкурсної комісії з визначення переліку суб’єктів господарювання агропромислового комплексу області для отримання фінансової підтримки шляхом здешевлення кредитів. Визначено переможцями 7 суб’єктів на суму 0,8 млн грн.

Також на нараді було розглянуто питання щодо реалізації молочної продукції на зовнішньому ринку

Компетентним органам КНР з акредитації та сертифікації затверджено список 18 українських підприємств, яким надано право експорту молочних продуктів до КНР.

         Першим заступником голови облдержадміністрації Є.М. Пушко-Цибуляк порушено питання щодо участі в цьому проекті ТОВ «Марківського сироробного заводу», ПАТ «Біловодський маслоробний завод» та ТОВ «Старобільський молокозавод». Це дасть можливість знайти ринок збуту готової продукції. Міністром було погоджено дану пропозицію та завірено у всебічній підтримці молокопереробних підприємств Луганської області.