Прес-центр25 травня 2018, 16:05

Перспективи розвитку органічного виробництва на Луганщині

Перспективи розвитку органічного виробництва на Луганщині обговорили під час навчальної відео конференції Департаменту агропромислового розвитку з представниками районних управлінь АПР. В ході конференції начальник відділу землеробства Департаменту Андрій Дрючин поділився досвідом, який він набув в ході навчання на базі Житомирського національного агроекологічного університету за підтримки проекту Німецько-Української співпраці в галузі органічного землеробства та отримав сертифікат «Система управління і контролю органічного виробництва». Він презентував переваги екологічного землеробства, адже екологічне сільське господарство це самий доброзичливий для навколишнього середовища вид сільського господарства, воно стимулює довготривалу родючість ґрунту та дозволяє підвищити безпеку харчових продуктів.

Андрій Дрючин розповів що органічна продукція – це екологічні та безпечні продукти харчування без використання пестицидів, гербіцидів та мінеральних добрив при їх виробництві. Особливо актуально забезпечення такими продуктами дошкільних і учбових закладів.

В ході обговорення учасники цікавились щодо попиту органічної продукції на внутрішньому ринку України. Як зазначив Андрій Дрючин – попит з кожним роком зростає на 15%, тому що українці бажають харчуватися якісними і екологічними продуктами, Швейцарія взагалі планує провести референдум, на який винесуть питання про повну заборону на використання синтетичних пестицидів.

Держгеокадастром у Марківському районі вже проведені торги на землі площею до 40 га для органічного виробництва, але земельна ділянка ще не витребувана.

Щоб підтримати та стимулювати бажаючих займатися органічним виробництвом Департаментом розробляється Програма, яка передбачає надання компенсації з обласного бюджету сільгосппідприємствам за сертифікацію органічної продукції – розповіла директор Департаменту Лариса Бичкова.