Прес-центр6 червня 2017, 16:06

Підведення попередніх підсумків проведення комплексу весняно-польових робіт

01 червня поточного року під головуванням першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка відбулась відео конференція з використанням програми «Skype for business» з питань підведення попередніх підсумків проведення комплексу весняно-польових робіт.

У роботі конференції прийняли участь директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, керівники територіальних підрозділів Держпродспоживслужби, ДП «Державний центр сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції», ДУ «Держгрунтоохорона».

Згідно оперативних даних Департаменту агропромислового розвитку станом на 01.06.2017 посів ярих зернових та зернобобових культур проведено на площі 139,2 тис. га або 92 % до прогнозу (151,3 тис. га).

В тому числі:

- ярого ячменю – 43,9 тис. га (89 %);

- вівса – 4,4 тис. га або (81 %);

- гороху – 2,1 тис. га (160 %);

- кукурудзи на зерно посіяно 81,0 тис. га (96 %);

- проса – 2,3 тис.га (48%);

- гречки – 1,2 тис.га (110%);

- сорго – 3,2 тис.га (73%).

 

Із-за тривалих дощів в квітні (в 1,5 рази більше норми) близько 6 тис. га ранніх ярих зернових культур були недосіяні, оптимальні терміни сівби для цих культур пройшли.

 

Друга, не менш важлива причина недосіву зернової групи по області – ситуація, що склалася з проведенням  весняно-польових робіт в 4-х конезаводах області ДП «Конярство України».

Останні два роки відсутнє фінансування з боку ДП «Конярство України» для проведення зазначених робіт. Близько 25%( 3,7 тис. га) орних земель не обробляються (заростають бур’янами), а ті, що обробляються – використовуються неефективно та з порушенням сівозмін. Озимі культури урожаю поточного року підживлено не на всій площі із-за нестачі  мінеральних добрив. Близько 1 тис.га кукурудзи на зерно не посіяно. Для покращення господарської діяльності ДП «Конярство України» необхідно  своєчасно визначатися з інвестором до початку весняно-польової компанії, що дало б змогу в повній мірі та в оптимальні терміни здійснювати роботи в полі.

 

Сільськогосподарські підприємства області завершують сівбу технічних культур, проса. Соняшник посіяно на площі 313,6 тис. га (94%), гірчиця –
4,4 тис. га (152 %), льон олійний – 1,8 тис. га (116 %).

Стан сільськогосподарських культур на сьогодні задовільний, в грунті достатня кількість вологи для розвитку.

 

На посівах озимих та ранніх ярих зернових культур проведено хімічний захист рослин від бур’янів, хвороб та шкідників. На озимій пшениці в більшості господарств проводиться позакореневе підживлення для підвищення якості зерна.