Прес-центр1 серпня 2024, 13:08

Артем Лисогор: взаємодія з Конгресом місцевих та регіональних влад дозволяє швидко вирішувати наші проблемні питання на державному рівні

На засіданні Луганського регіонального офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, що відбувся сьогодні, 1 серпня, у Дніпрі, розглянуто низку проблемних для регіону питань.

На початку відповідальні відзвітували про виконання завдань, визначених на минулому засіданні. Вони стосувалися процедури отримання переселенцями документів державного зразка замість втрачених, питань облаштування державного кордону, розмінування територій, розвитку міжнародного співробітництва.

«Взаємодія з Конгресом місцевих та регіональних влад дозволяє швидко вирішувати наші проблемні питання на державному рівні», – наголосив очільник Луганщини Артем Лисогор.
Стосовно реалізації житлових прав внутрішньо переміщених осіб він зауважив, що комплексно це питання можна вирішити за підтримки держави та міжнародних партнерів. 

«Обласною вдалою регулярно пропонуються відповідні зміни до діючих нормативно-правових актів або ініціюється прийняття нових, – зазначив очільник Луганщини Артем Лисогор. – Ми наполягаємо на посиленні взаємодії наших військових адміністрацій із приймаючими громадами стосовно реалізації проєктів для поселення наших переселенців та розширювати роботу із донорами».

Як повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай, наразі діють 24 житлові програми, затверджені місцевими військовими адміністраціями, та три – районними військовими адміністраціями.

Упродовж 2023-2025 років фінансування місцевих програм передбачено на загальну суму 1 063 120,53 тис. гривень, серед яких 891 112,73 тис. гривень – кошти міжнародних донорів.

Станом на липень, у співпраці з приймаючими громадами 1 403 наших ВПО розміщено у 54 закладах. Загалом потенційно можливо заселити ще 700 переселенців.

У разі позитивного вирішення по 14 запланованих для реалізації проєктах потенційно можна буде розмістити ще 1 890 ВПО.

Крім того, облдержадміністрацією ведеться системна робота, за результатами якої вже отримують компенсацію два підприємства, підпорядковані громадам Луганської області.
Мова йде про КП «Східна НОВА» Лисичанської міської ради, яким розміщено ВПО у Кіровоградської області, та Сєвєродонецький міський центр соціальних служб, що займається поселенням ВПО на Дніпропетровщині.