Прес-центр22 березня 2011, 15:03

Федір Ярошенко: «Переорієнтована система державних фінансів на інноваційний розвиток стане національною ідеєю для України»

22 березня на порталі ЛІГА.net відбулась Інтернет-конференція Міністра фінансів України Федора Ярошенка, на якій Міністр фінансів презентував для керівників фінансових установ м. Києва, фахівців місцевих органів виконавчої влади, а також для всіх громадян України діяльність Міністерства фінансів щодо реалізації адміністративної реформи у програмі розвитку, яка впроваджується з початку роботи нової команди та має назву «Перезавантаження системи державних фінансів України на інноваційних засадах».

Основні напрями сьогоднішньої дискусії були присвячені передумовам розробки та впровадження адміністративної реформи у системі державних фінансів, кращій міжнародній практиці та урокам розвитку систем державних фінансів та функціонуванню Віртуального університету Міністерства фінансів України.

Варто зазначити, що перший подібний захід відбувся у м. Донецьку    12 березня, де Федір Ярошенко разом з фахівцями Міністерства фінансів провели навчальний семінар для представників місцевих фінансових установ Донецької області. Сьогодні до цієї програми долучилися усі регіони нашої країни.

На початку конференції Федір Олексійович окреслив «зовнішнє середовище» системних змін, що здійснюються зараз в Україні.

Так, сьогодні в нашій державі імплементується цілий комплекс реформ – бюджетна, податкова, адміністративна, тощо.

«Кожен з нас, кожна установа і підрозділ, що стоять за нами, повинні активно включатися в їх впровадження, знайти свою роль і місце у процесі масштабного державного реформування»,- підкреслив Міністр фінансів.

Проблеми у системі державних фінансів України накопичувались за роки незалежності та внаслідок глобальної фінансової кризи. Для того, щоб подолати ці проблеми, державі сьогодні необхідні професіонали, націлені на досягнення місії, орієнтовані на успіх та досягнення стратегічних цілей розвитку, які визначив Президент України - стабілізація та розвиток національної економіки на основі її модернізації та перетворення в економіку інноваційного типу, підвищення соціальних стандартів, стабільність фінансової та податкової системи, реалізація національних проектів.

У цьому контексті, адміністративна реформа системи державних фінансів України має чіткий напрямок – вона зорієнтована намісію, визначену Президентом: забезпечення протягом наступних 10 років входження України до числа 20-ти найбільш економічно розвинених держав світу.

«Сьогодні необхідно переорієнтувати систему державних фінансів на інноваційний розвиток, який стає національною ідеєю для України», - наголосив Федір Ярошенко.

Головною місією програми «Перезавантаження» є створення нової, надійної, конкурентоспроможної системи державних фінансів України як двигуна здійснення соціально-економічних реформ 2010–2014 рр., що передбачає наступні етапи - стабілізація державних фінансів, проведення адміністративної реформи, формування бюджету з переходом на трирічне бюджетне планування та імплементацію нових Бюджетного та Податкового кодексів.

Треба зауважити, що основою успіху у розвитку системи державних фінансів є формування стратегічної довіри суспільства до змін, які несуть державні реформи та довіри громадян до урядової команди, яка впроваджує ці реформи.

Окрім того, зазначена програма покликана на формування систем знань з управління інноваційним розвитком, оновлення необхідної законодавчої бази фінансової системи, формування інноваційних механізмів формування компетентного професійного середовища, яке керується знаннями та передовим світовим досвідом, отримати та засвоїти такі знання дає можливість Віртуальний університет Міністерства фінансів України», - підсумував Федір Ярошенко.

Нещодавно, в Міністерстві фінансів пройшло перше тестування слухачів Віртуального університету - заступників керівників регіональних фінансових управлінь щодо знань з оновленого Бюджетного кодексу України.

«Я впевнений, що тільки високоосвічені, спроможні до засвоєння і ефективного використання знань професіонали будують майбутнє системи державних фінансів, чим закладають основу до підвищення добробуту і процвітання нашої держави», - резюмував Федір Олексійович.

За час Інтернет-конференції Міністр фінансів Федір Ярошенко також відповів на актуальні запитання громадян, з відповідями на які можна ознайомитися на порталі ЛІГА.net.

Джерело новини: Сайт МФУ