Прес-центр31 cічня 2018, 17:01

Інформація про проведену роботу у січні 2018 року

У січні 2017 року Департаментом фінансів облдержадміністрації вживались заходи щодо управління коштами обласного бюджету, забезпечення сталого фінансування заробітної плати працівникам бюджетних установ та соціальних виплат населенню Луганської області, відповідно до вимог Бюджетного кодексу України здійснювалась координація учасників бюджетного процесу, та контроль за станом виконання місцевих бюджетів Луганської області.

На жаль, протягом січня поточного року збереглися негативні тенденції наповнення обласного бюджету, які мали місце у минулому році внаслідок економічної блокади територій, непідконтрольних українській владі, що негативно впливає на показники зведеного бюджету в цілому по області.

Так, станом на 31.01.2018 до загального фонду місцевих бюджетів Луганської області надійшло 181.477,8 тис. грн, що на 17071,7 тис. грн або 8,6 відсотка менше відповідних надходжень за січень минулого року.

Обсяг надходжень до загального фонду обласного бюджету, в якому до економічної блокади значну частку складали надходження з територій, на яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, скоротився проти відповідних показників минулого року на 14,1 відсотка або на 4.119,9 тис. грн.

При цьому, обсяг доходів, мобілізованих у січні поточного року до загального фонду місцевих бюджетів територій, які підконтрольні українській владі, збільшився проти відповідного періоду минулого року на 13,4 відсотка або на 21.297,2 тис. грн, та складає 179.683,4 тис. грн, що становить 99,0 відсотків в обсязі доходів загального фонду зведеного бюджету Луганської області. Без урахування обласного бюджету зростання обсягу доходів загального фонду місцевих бюджетів міст, районів та об’єднаних територіальних громад забезпечено у січні поточного року майже на 19,0 відсотків або на 24.417,1 тис. грн.

Стале наповнення зазначених місцевих бюджетів з урахуванням отриманих трансфертів з державного бюджету дозволяє забезпечувати своєчасне фінансування заробітної плати працівникам бюджетних установ та соціальних виплат населенню на підконтрольних територіях області.

 Так, за січень 2018 року (станом на 31.01.2018) місцеві бюджети області отримали з державного бюджету міжбюджетні трансферти в сумі 438.481,6 тис. грн або 90,8 відсотка до запланованих бюджетних призначень, у тому числі:

  • базову дотацію в сумі 22.646,4 тис. грн (66,7 відсотка до за планових призначень на місяць);
  • додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 29.927,3 тис. грн. (100,0 відсотків);
  • субвенцію на виплату допомоги сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям та допомоги по догляду за інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу в сумі 62.065,8 тис. грн (78,7 відсотка);
  • на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату енергоносіїв та житлово-комунальних послуг 157.850,1 тис. грн (90,6 відсотка);
  • на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу – 2.046,1 тис. грн (100,0 відсотка);
  • на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги – 208,2 тис. грн (100,0 відсотка);
  • на відшкодування вартості лікарських засобів для лікування окремих захворювань – 1.511,6 тис. грн (100,0 відсотків);
  • освітню субвенцію – 68.588,5 тис. грн (100,0 відсотків);
  • медичну субвенцію – в сумі 92.475,5 тис. грн. (100,0 відсотків);
  • субвенцію на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом "гроші ходять за дитиною" – 1.162,1 тис. грн (93,5 відсотка).

Протягом січня 2018 року проведені експертизи рішень відповідних місцевих рад про затвердження міських, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад на 2018 рік, які мають прямі взаємовідносини з державним бюджетом, на предмет їх відповідності вимогам діючого бюджетного законодавства та підготовлені відповідні висновки.

З 1 січня 2018 року запроваджено програмно-цільовий метод складання та виконання обласного бюджету.

Проведені перевірки паспортів бюджетних програм головних розпорядників коштів обласного бюджету на предмет відповідності їх змісту показникам, які затверджені розпорядженням голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 21.12.2017 № 929 «Про обласний бюджет на 2018 рік», відповідним порядкам використання бюджетних коштів, встановленим правилам складання паспортів, та видані спільні накази про їх затвердження.

Здійснюється щоденний аналіз виконання запланованих показників обласного бюджету, контроль за його касовим виконанням та станом кредиторської заборгованості по кожному коду функціональної та економічної класифікації видатків.

Опрацьовані та перевірені висновки від органів, які контролюють справляння надходжень бюджету, на повернення помилково або надміру зарахованих коштів до місцевих бюджетів населених пунктів Луганської області, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та підготовлені матеріали для розгляду на відповідній комісії.

Проведено збір та узагальнення інформації щодо діючих тарифів на послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, що надаються бюджетним установам, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Проведена експертиза та підготовлені висновки до проектів розпоряджень голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації:

  • «Про затвердження номенклатури регіонального матеріального резерву для запобігання виникненню і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на території Луганської області»;
  • «Про затвердження Регіональної цільової програми забезпечення молоді житлом у Луганській області на 2018-2020 роки»;
  • «Про внесення змін до розпорядження голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 07.09.2017 № 641 «Про затвердження Порядку надання довгострокових пільгових кредитів учасникам антитерористичної операції на будівництво (реконструкцію) або придбання житла на території Луганської області».

Перевірені договори про надання іншої субвенції з обласного бюджету і передані на укладення з керівництвом облдержадміністрації та відповідними органами місцевого самоврядування згідно з Порядком використання коштів інших субвенцій, передбачених в обласному бюджеті місцевим бюджетам Луганської області, затвердженого рішенням облради від 21.11.2011 № 7/24.

Підготовлені інформації Міністерству фінансів України про:

  • розподіл вільних залишків коштів місцевих бюджетів Луганської області станом на 01.01.2018;
  • залишки коштів субвенцій з державного бюджету по загальному та спеціальному фондах, які перераховано органами Казначейства до державного бюджету в останній робочий день 2017 року;
  • чисельність працівників установ соціально-культурної сфери, що утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів Луганської області;
  • придбання у 2017 році шкільних автобусів відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 № 827-р;
  • стан розрахунків бюджетних установ і організацій за спожиті енергоносії та комунальні послуги станом на 01.01.2018;
  • стан розрахунків по пільгах та субсидіях населенню за природний газ, електричну енергію, послуги тепло-, водопостачання та водовідведення, квартирну плату, вивезення побутового сміття та рідких нечистот станом на 01.01.2018;
  • стан фінансування заходів з оздоровлення дітей у 2017 році;

На виконання пп. 162, 163,164 Указу Президента України від 12.05.2009 № 299 «Про заходи щодо забезпечення надання інформації з питань соціально-економічної ситуації в Україні» підготовлена та надана до Адміністрації Президента України інформація щодо виконання зведеного бюджету Луганської області за 2017 рік та розподіл і фактичне перерахування субвенцій та дотацій з Державного бюджету України місцевим бюджетам.