Прес-центр30 cічня 2009, 16:01

Затверджено обласний бюджет на 2009 рік

 Рішенням обласної ради від 29 січня 2009 року № 26/13 затверджено обласний бюджет на 2009 рік.

Обсяг обласного бюджету на 2009 рік складає 2.522,9 млн грн., у тому числі по загальному фонду – 1.888,2 млн грн., спеціальному – 364,7 млн. грн. Видатки обласного бюджету на 69,6 відсотка  збалансовані трансфертами з Державного бюджету України (1.567,2 млн грн., у тому числі дотація вирівнювання – 387,2 млн грн,  додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів - 31,8 млн грн та  субвенції -  1.148, 2 млн грн.).
Хоча при затвердженні Державного бюджету України на 2009 рік розрахункові показники місцевих бюджетів були визначені з урахуванням скорочення поточних витрат на 30,0 відсотків, споживання енергоносіїв – на 20,0 відсотків, а видатки на придбання продуктів харчування та медикаментів були заплановані на рівні 2008 року, тобто, зовсім не враховували підвищення споживчих  цін на товари та послуги,  завдяки злагодженій роботі обласної державної адміністрації, обласної ради і депутатського корпусу був сформований проект бюджету, який дозволив задовольнити потребу в асигнуваннях на поточне утримання бюджетних установ та передбачити, як і у минулих роках, видатки, пов’язані із зміцненням матеріально-технічної бази бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів обласного бюджету, та передбачити необхідні кошти на виконання затверджених регіональних програм соціально-економічного розвитку.
В обласному бюджеті у повному обсязі передбачені асигнування на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ (з урахуванням поетапного збільшення мінімальної заробітної плати в 2009 році – фонд заробітної плати збільшено на  8,1 відсотка), асигнування на придбання продуктів  харчування та медикаменти передбачені на рівні 2008 року, але з урахуванням запланованого рівню інфляції, в повному обсязі передбачені асигнування на розрахунки обласних бюджетних установ за енергоносії та комунальні послуги (без урахування скорочення енергоспоживання на 20,0 відсотків, яке неможливо здійснити без значних капіталовкладень в енергозберігаючі і технології).
В структурі обласного бюджету захищені статті і енергоносії складають 74,1 відсотка загального обсягу  витрат, зокрема витрати на заробітну плату з нарахуваннями і інші соціальні виплати – 49,2 відсотка або 451,3 млн. грн,  придбання продуктів харчування і медикаментів – 14,3 відсотка або 130,8 млн. грн, оплата комунальних послуг і енергоносіїв – 10,6 відсотка або 97,1 млн. гривень.
Крім того,  передбачені капітальні видатки в сумі 103,3 млн.грн, т.е в 10 разів більше, ніж планувалося розрахунковими показниками Міністерства фінансів України  для обласного бюджету на 2009 рік (10,7 млн грн. ), зокрема по установах:
  • освіти  -17,1 млн грн.;
  • охорони здоров'я - 51,7 млн грн;
  • соціального захисту  - 7,7 млн  грн.;
  • культури - 5,6 млн грн.;
  • фізичній культурі і спорту - 3,8 млн грн.
В повному обсязі виділені кошти на придбання технологічного устаткування для  бюджетних установ, зарезервовано 10 млн грн для придбання медичного обладнання, передбачено фінансування робіт для забезпечення нормальної роботи установ – проведення ремонтів котельних, систем теплопостачання, водопостачання, електричних мереж, каналізації, дахів, робіт, пов'язаних з усуненням аварійних ситуацій, продовження або завершення робіт, розпочатих в попередні роки.
На кредитування поліпшення житлових умов окремих категорій населення виділено 12,3 млн. грн., зокрема:
  • за Програмою розвитку молодіжного житлового кредитування - 6,3 млн грн, у тому числі на виконання Програми сприяння забезпеченню житлом педагогічних і науково-педагогічних працівників  - 1,8 млн грн.;
  • за Програмою пільгового кредитування індивідуальних сільських забудовників - 6,0 млн грн

Крім того за рахунок коштів обласного бюджету передбачено надання фінансової допомоги бюджетам міст і районів області на вирішення окремих проблемних питань соціально-економічного розвитку:

  • на утримання притулків для дітей -  5.716,2 тис. гривень.
  • Луганському  міському бюджету для проведення ремонту житлових будинків багатодітним сім’ям – 385,015 тис. грн.,  на проведення остаточних робіт по збереженню об’єкта культурної спадщини міського Палацу культури ім. Леніна – 2.500,0 тис. грн,  на ремонтно-реставраційні роботи на меморіальному комплексі «Борцям Революції» – 1.000,0 тис. грн, для придбання мікроскопу для відділення травми кісті Луганської міської багато профільної лікарні № 2 – 400,0 тис. грн;
  • Сєвєродонецькому міському бюджету  на підтримку волейбольної команди "Сєвєродончанка" – 200,0 тис.грн.