Прес-центр12 березня 2016, 11:03

Цінова ситуація на споживчому ринку області станом на 10.03.2016

Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за першу декаду березня 2016 року  в   порівнянні зтретьою декадою лютого 
2016 року на контрольованій українською владою частині  Луганської області склалась наступна цінова  ситуація.

Знизилися ціни на:

-         картоплю  (на 7,7% - з 6,07 грн до 5,67 грн);

-         цибулю ріпчасту (на 4,5% - з 9,16 грн до 8,75 грн); 

-         яйця курячі  (на 2,7 % - з 13,50 грн  до 13,14 грн);

-         сало (на 2,6% - з  38,98 грн  до 37,95 грн);

-         моркву (на 1,7% - з 12,01 грн до 11,80 грн);

-         капусту ( на 1,5 %- з 10,40 грн  до 10,24 грн);

-         м’ясо птиці (тушки курячі) ( на 0,5 %- з 37,08 грн  до 36,88 грн);

-         буряк (на 0,1% - з 8,82 грн до 8,81 грн).

 

Незмінними залишились ціни на :

хліб пшеничний з борошна першого ґатунку, хліб житній, житньо-пшеничний,

борошно пшеничне, макаронні вироби, сир м’який,  ковбаси варені першого ґатунку, молоко.

 

Також спостерігається подорожчання цін на:

-         свинину (на 7,0%); 

-         крупу гречану (на  3,6%);

-         цукор (на 2,4%);

-         яловичину (на 1,7%);

-         олію соняшникову (на 1,4%);

-         рис (на 1,1%);

-         масло вершкове (на 0,9%);

-         сметану (на 0,4% ).

 

Середні роздрібні ціни на крупу гречану, рис та цукор по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.

         Разоміз тим, на Луганщині зафіксовані одні з найдешевших в Україні  ціни на молоко, ковбаси варені першого ґатунку, м’ясо птиці (тушки курячі),олію соняшникову та яловичину.

         Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на: молоко (на 26,2%), ковбаси варені першого ґатунку (на 19,7%), яловичину (на 9,4%), сало (на 9,4%), сметану (на 6,6%),борошно пшеничне вищого ґатунку (на 6,3%),  олію соняшникову (на 5,0%), свинину (на 4,2%), масло вершкове (на 4,1%), м’ясо птиці (на 3,4%), цибулю ріпчасту (на 2,1%), сир м’який  (на 1,9%), макаронні вироби (на 0,5%).

Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари  протягом першої декади березня  2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що відслідковуються в цілому по Україні.