Гаряча лінія облдержадміністрації
063-306-48-50
066-833-68-31
056-720-70-94
Оперативний черговий облдежадміністрації
095-910-19-20
Гаряча лінія з гуманітарних питань
0800-332-475
Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за третю декаду квітня 2016 року в порівнянні з другою декадою квітня 2016 року, на контрольованій українською владою території Луганської області, склалась наступна цінова ситуація.
Знизилися ціни на:
- масло вершкове (на 5,6 % - з 103,76 грн до 97,98 грн);
- яйця курячі (на 4,8 % - з 9,72 грн до 9,25 грн);
- сметану (на 2,1 % - з 30,74 грн до 30,10 грн),
- цукор (на 1,5 % - з 14,51 грн до 14,29грн);
- макаронні вироби (на 0,4 % - з 9,71 грн до 9,67 грн);
- крупу гречану (на 0,1 %- з 32,81 грн до 32,77 грн);
- рис (на 0,1 %- з 17,85 грн до 17,84 грн).
Незмінними залишились ціни на:
хліб житній, житньо-пшеничний(10,56 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку (11,24 грн), свинину (61,82 грн), сало (36,80 грн), ковбаси варені першого ґатунку (45,00 грн), молоко(9,34 грн), сир м’який (70,81 грн), олію соняшникову (29,51 грн).
Поряд з цим спостерігається подорожчання цін на:
- цибулю ріпчасту (на 11,0 % - з7,70 грн до 8,55грн);
- картоплю (на 9,1 % - з5,28 грн до 5,76грн);
- моркву (на 8,9 % - з 11,85 грн до 12,91 грн);
- яловичину (на 5,2 % - з 73,63 грн до 77,46 грн);
- капусту ( на 4,5 % - з 9,78 грн до 10,22 грн);
- буряк (на 4,5 % - з 10,55 грн до 11,03 грн);
- м’ясо птиці (на 1,5 % - з 38,81 грн до 39,39 грн);
- борошно пшеничне (на 0,2 %- з 8,26 грн до 8,28 грн).
Середні роздрібні ціни на рис, буряк, цибулю ріпчасту та моркву по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.
Разом із тим, на Луганщині зафіксовані одні з найнижчих в Україні ціни на молоко, ковбаси варені першого ґатунку, свинину та сметану.
Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на: молоко (на 24,6 %), ковбаси варені першого ґатунку (на 19,9 %), свинину (на 10,5 %), сало (на 7,8 %), яловичину (на 6,7 %), масло вершкове (на 5,8 %), сметану (на 5,7 %), олію соняшникову (на 4,3 %), яйця курячі (на 3,9 %), борошно пшеничне (на 2,6 %), макаронні вироби (на 1,3 %), сир м’який (на 0,6 %).
Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари протягом третьої декади квітня 2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що спостерігаються в цілому по Україні.