Гаряча лінія облдержадміністрації
063-306-48-50
066-833-68-31
056-720-70-94
Оперативний черговий облдежадміністрації
095-910-19-20
Гаряча лінія з гуманітарних питань
0800-332-475
Департамент економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації інформує, що за даними оприлюдненого Державною службою статистики України моніторингу цін на соціально значущі товари за третю декаду травня 2016 року в порівнянні з другою декадою травня 2016 року, на контрольованій українською владою території Луганської області, склалась наступна цінова ситуація.
Знизилися ціни на:
- капусту (нового врожаю) (на 28,1% - з 6,84 грн до 4,92 грн);
- свинину (на 7,1 % - з 62,05 грн до 57,64 грн);
- картоплю (на 5,1 % - з 6,45 грн до 6,12 грн);
- яловичину (на 2,5 % - з 78,64 грн до 76,67 грн);
- моркву (на 0,8 % - з 15,12 грн до 15,00 грн);
- буряк (на 0,4 % - з 12,05 грн до 12,00 грн).
Незмінними залишились ціни на :
хліб житній, житньо-пшеничний (10,56 грн), хліб пшеничний з борошна першого ґатунку (11,24 грн), рис (17,77 грн), сало (36,80 грн), борошно пшеничне (8,46 грн), макаронні вироби (9,62 грн), сметану (29,86 грн), цукор (14,23 грн), ковбаси варені першого ґатунку (45,40 грн), олію соняшникову (29,29 грн), сир м’який (70,81 грн), масло вершкове (99,34 грн).
Поряд з цим спостерігається підвищення цін на:
- крупу гречану (на 13,4 % - з 33,17 грн до 37,61грн);
- яйця курячі (на 7,0 % - з 11,60 грн до 12,41 грн);
- цибулю ріпчасту (на 3,1 % - з 9,34 грн до 9,63 грн);
- молоко (на 0,4 % - з 9,34 грн до 9,38 грн);
- м’ясо птиці (на 0,4 % - з 37,47 грн до 37,63 грн).
Середні роздрібні ціни на рис, буряк, цибулю ріпчасту, цукор, картоплю, капусту та моркву по області входять до трійки найвищих серед інших регіонів України.
Разом із тим, на Луганщині зафіксовані одні з найнижчих в Україні ціни на молоко, ковбаси варені першого ґатунку, яловичину, свинину та олію соняшникову.
Крім того, в області нижчі за середньоукраїнські ціни на:
молоко (на 24,5%), ковбаси варені першого ґатунку (на 20,5%), свинину (на 13,0 %), сметану (на 7,6 %), яловичину (на 6,7 %), олію соняшникову (на 6,5 %), сало (на 5,6 %), масло вершкове (на 5,6 %), м’ясо птиці (на 3,9 %), сир м’який (на 1,0 %), борошно пшеничне (на 0,9 %), макаронні вироби (на 0,2 %).
Загалом темпи зміни цін на основні продовольчі товари протягом третьої декади травня 2016 року на споживчому ринку області не перевищують темпів, що спостерігаються в цілому по Україні.