Прес-центр12 квітня 2016, 10:04

До уваги суб’єктів господарської діяльності!

В області склалася критична ситуація з розрахунками за спожиту електричну енергію бюджетними та комунальними установами, а також перерахування субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на надання пільг, субсидій та компенсацій відповідно до постанови КМУ    № 20 від 11.01.2005.

Державна казначейська служба України заборонила проведення розрахунків бюджетних установ за спожиту електроенергію з ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» (далі - ТОВ «ЛЕО»), через те, що підприємство не перереєструвалось на підконтрольній території відповідно до Тимчасового порядку фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 № 595 (далі - Порядок).

Слід зазначити, що Порядок не містить таких вимог та не наділяє органи ДКСУ правом відмовляти споживачам у здійсненні платежів, а тільки визначає процедуру фінансування бюджетних установ, надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям, здійснення соціальних виплат населенню Донецької та Луганської областей.

Посилання ДКСУ на пункт 2 Порядку, є безпідставним, оскільки:

- по-перше, цим пунктом встановлено, що казначейське обслуговування місцевих бюджетів за видатками та кредитуванням у населених пунктах на тимчасово неконтрольованій території здійснюється після повернення такої території під контроль органів державної влади. Тобто, зазначена норма жодним чином не стосується розрахунків бюджетних установ з постачальником електроенергії, який не перереєстрував юридичну адресу на підконтрольній території;

- по-друге, пункт 2 Порядку рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва від 11.02.2015 № 826/18826/14 визнано незаконним та нечинним з моменту прийняття. Це рішення набрало законної сили 16.10.2015 на підставі Ухвали Вищого адміністративного суду України та є обов’язковим для виконання всіма органами державної влади, підприємствами та організаціями.

ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» має зареєстровану юридичну адресу в місті Луганську, на території, непідконтрольній українській владі. Однак, фактично дирекція цього підприємства знаходиться на підконтрольній території в місті Старобільську. Обслуговування рахунків підприємства здійснює ПАТ «Державний ощадний банк України».

За інформацією ТОВ «ЛЕО», його перереєстрація на підконтрольну територію в умовах надання послуг електропостачання в цілому на території Луганської області та невизначеності правового режиму майна товариства на непідконтрольній частині є неможливою.

Неодноразові звернення облдержадміністрації до центральних органів виконавчої влади не дали позитивного результату у вирішенні зазначеної проблеми.

Враховуючи викладене, з метою відновлення розрахунків за спожиту електроенергію, рекомендуємо у кожному окремому випадку відмови у здійсненні платежів на користь ТОВ «ЛЕО» звертатися до суду для оскарження дій Державної казначейської служби України та її територіальних органів.