Прес-центр25 вересня 2015, 13:09

Підприємці Луганщини взяли участь у роботі Всеукраїнського з’їзду малого та середнього бізнесу

21.09.2015 у приміщенні Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» відбувся черговий Всеукраїнський з’їзд малого та середнього бізнесу, у якому взяли понад 400 делегатів з усіх областей України.

Делегатами від Луганщини були: Поркуян С.Л. – генеральний директор ТОВ ХК «Мрія-Інвест», голова регіональної ради підприємців при облдержадміністрації, Ященко Ю.М. – директор ПП «Система», голова правління регіональної обласної громадської організації «Бізнес-клуб «Європейський вибір»,  Нємцева С. І. – комерційний директор приватного підприємства «Старобільський завод продовольчих товарів» та                     Маслаков В.В. – фізична особа-підприємець.

На порядок денний  виносилися  питання щодо потреб бізнесу в чергових змінах Податкового кодексу України, виконання мораторію на перевірки малого бізнесу, підтримки бізнесом реалізації Акту з питань малого бізнесу для Європи (The Small Business Act for Europe) в Україні.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, відкриваючи Всеукраїнський з’їзд малого та середнього бізнесу, розповів про план реформування органів контролю та програми допомоги підприємництву

Міністр нагадав, що наразі в Україні все ще існує 51 орган контролю та нагляду. Ще у вересні 2014 року Уряд постановив скоротити, ліквідувати чи реорганізувати 18 із них, але ця реформа ще впроваджується. «У зв'язку з цим ми пропонуємо продовжити до 30 червня 2016 року мораторій на перевірки бізнесу, які відновили дію з 1 липня. Це полегшить тиск на підприємців під час реформування державних органів», – підкреслив Айварас Абромавичус.

За його словами Уряд і Верховна Рада матимуть можливість реформувати законодавство й державні відомства, а також перетворити органи контролю на сервісні, орієнтовані на громадян і підприємців.

Серед кроків Мінекономрозвитку, Айварас Абромавичус назвав: «Підписання з ЄС донорської програми EU SURE на 55 млн євро, що підуть на створення 15 регіональних центрів підтримки малого та середнього бізнесу. Разом із Міністерством освіти і науки України ми підписали програму Horizon - 2020, яка дає українським компаніям та університетам доступ до інноваційних проектів і грантів ЄС на 2.3 млрд євро».

Міністр також анонсував 2 важливі програми, які наразі знаходяться у процесі підписання. Після створення фонду гарантування кредитів на 40 млн євро, близько 4000 компаній матимуть можливість отримати кредит на середню суму 40 тис. євро. Приєднання до програми COSME, обсягом  2 млрд євро, дасть українським компаніям доступ до європейських грантових програм, навчання в ЄС, знаходження бізнес-партнерів з ЄС, оскільки до програми приєднались 600 тис. європейських компаній. У процесі обговорення перебувають зараз програма донорської підтримки національного агентства малого та середнього бізнесу, а також навчальні програми для  підприємців щодо підвищення конкурентоспроможності українського бізнесу.

Учасниками зїзду було обговорено питання порядку денного та озвучено найактуальніші проблемні питання діяльності малого і середнього бізнесу, а також запропоновано шляхи для їх вирішення. Зазначені акценти за результатами заходу було вирішено включити до Резолюції Всеукраїнського з’їзду малого та середнього бізнесу, що стане ключовою вимогою підприємців України до влади та до її політики в напрямку підтримки та розвитку малого і середнього підприємництва.