Прес-центр28 лютого 2022, 18:02

Комендантська година та спеціальний режим світломаскування: що потрібно знати громадянам про режим воєнного стану

Від 24 лютого 2022 року Указом Президента Володимира Зеленського в Україні введено воєнний стан.

Згідно з Указом, воєнний стан запроваджений строком на 30 діб. Таке рішення ухвалено у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони й відповідно до українського законодавства.

Питання запровадження та здійснення деяких заходів правового режиму воєнного стану врегульовані відповідною постановою Кабінету Міністрів України від 08 липня 2020 року №573.

Зокрема, визначено механізм уведення військовим командуванням разом із військовими адміністраціями та радами оборони, органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування в окремих місцевостях.

Під час дії комендантської години та встановлення спеціального режиму світломаскування Збройні Сили, Національна гвардія, Національна поліція, СБУ та інші державні органи продовжують виконання своїх завдань відповідно до призначення та специфіки діяльності.

На території, де запроваджено комендантську годину, забороняється перебування у визначений період доби на вулицях та в інших громадських місцях осіб без виданих перепусток, а також рух транспортних засобів.

Для забезпечення контролю за здійсненням заходів під час запровадження комендантської години створюється система пропускного режиму та за рішенням коменданта (за погодженням з військовим командуванням) особам видаються перепустки.

Патрулям на території, де запроваджено комендантську годину та встановлено спеціальний режим світломаскування, в установленому законодавством порядку надано право:

- затримувати і доставляти в органи або підрозділи Національної поліції осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;

- перевіряти в осіб документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, або документи, що підтверджують законність перебування на території України, та перепустки, а в разі їх відсутності — затримувати відповідних осіб та доставляти в органи або підрозділи Національної поліції для встановлення особи. За потреби проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, які ними перевозяться.

Тимчасово обмежувати або забороняти на вулицях та дорогах, окремих ділянках місцевості та в інших громадських місцях перебування або пересування осіб, рух транспортних засобів, виводити осіб з окремих ділянок місцевості та об’єктів, евакуйовувати транспортні засоби.

З метою встановлення спеціального режиму світломаскування здійснюються заходи щодо створення в темний час доби умов, які ускладнюють виявлення ознак діяльності військ, військових об’єктів, а також населених пунктів, об’єктів економіки та державного управління з повітря шляхом візуального спостереження або за допомогою оптичних приладів, розрахованих на видиму область випромінювання.

Світломаскування встановлюється в режимах часткового або повного затемнення.

Населені пункти, військові об’єкти, а також об’єкти національної економіки та державного управління, залізничний, автомобільний, річковий і морський транспорт повинні бути обладнані в такий спосіб, щоб унеможливити їх демаскування внаслідок використання внутрішнього освітлення.

Із повним текстом постанови  Кабінету Міністрів України від 08.07.2020 №573 можна ознайомитись за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pitannya-zaprovadzhennya-ta-zdijsnennya-deya....