Прес-центр26 березня 2018, 09:03

Луганщина шоста у рейтингу дотримання місцевими органами виконавчої влади вимог держрегуляторної політики

Державною регуляторною службою України підбито підсумки виконання у 2017 році місцевими органами виконавчої влади вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

За загальним рейтингом дотримання місцевими органами виконавчої влади вимог та принципів державної регуляторної політики серед 25-ти регіонів України Луганська область посіла шосте місце (у 2016 році – дев’яте місце, у 2015 – десяте).

Разом із тим, за рейтингом дотримання місцевими органами виконавчої влади принципу передбачуваності при здійсненні регуляторної діяльності Луганщина стала першою. За рівнем дотримання відповідності проектів регуляторних актів вимогам та принципам державної регуляторної політики – третьою.

За рейтингом дотримання вимог щодо обов’язковості погодження проектів регуляторних актів з ДРС область здобула четверте місце, а за рівнем дотримання вимог щодо відстеження результативності дії регуляторних актів – шосте.

Розроблення проектів регуляторних актів здійснювалось відповідно до Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів Луганської обласної державної адміністрації на 2017 рік.

Із 14 проектів регуляторних актів, наданих у минулому році до ДРС, всі були розроблені Департаментом економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації та, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548, стосувались затвердження тарифів на платні медичні послуги.

Всі ці регуляторні акти було погоджено ДРС, оскільки вони відповідали принципам державної регуляторної політики.

Розроблені проекти регуляторних актів та аналізи регуляторного впливу до них повністю відповідали вимогам Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» та постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308 «Про затвердження методик проведення аналізу впливу та відстеження результативності регуляторного акта».

Рівень активності по Луганської області був наступним: міські ради – 19 %; сільські ради – 18 %; районні ради – 14 %; селищні ради – 5 %.

Слід зазначити, що у минулому році органами місцевого самоврядування Луганщини на погодження до ДРС направлено 106 проектів регуляторних актів. Це п’ятий показник серед регіонів України. Із них до 81 отримані пропозиції та зауваження.

За сферами регулювань проекти регуляторних актів органів місцевого самоврядування області, які надавались на погодження протягом 2017 року, розподілялись наступним чином: у сфері місцевих податків і зборів (95 проектів); у сфері оренди майна комунальної власності (2 проекти); у сфері пайової участі у розвитку інфраструктури та інші.

Регуляторна політика – це інструмент, за допомогою якого країни світу дотримуються балансу інтересів між державою, підприємцем і споживачем, досягають зменшення бюрократичного навантаження на малий бізнес, а також збільшують конкурентоздатність бізнес-середовища.