Прес-центр6 квітня 2021, 10:04

Медзаклади Луганщини подали 85 пропозицій на розгляд НСЗУ щодо надання пріоритетних послуг для мешканців регіону

Стан укладання договорів про медичне обслуговування населення закладами охорони здоров’я області з Національною службою здоров’я України на 2021 рік обговорили на апаратній нараді під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Олексія Смирнова. З інформацією виступив директор Департаменту охорони здоров’я Юрій Стогнієв.

За його словами, комунальні некомерційні підприємства, що працюють за договорами із Національною службою здоров’я України, повинні надати пропозиції на укладання договорів про медичне обслуговування населення на II-IV квартал 2021 року.

Програмою медичних гарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг. Ці пакети медичних послуг передбачають надання первинної, екстреної, спеціалізованої та високоспеціалізованої, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації, а також допомогу пацієнтам із COVID-19.

Один із ключових акцентів у Програмі медичних гарантій 2021 року – наближення медичної допомоги до пацієнта. Зокрема, через розвиток амбулаторного рівня допомоги та інтегровані медичні послуги. Тому з квітня 2021 року вводиться пакет послуг для лікування туберкульозу на первинній ланці, а з липня – мобільні психіатричні команди, які зможуть надавати допомогу пацієнту вдома.

У Програмі медичних гарантій 2021 року залишаються пріоритетні напрями. До закладів, які надають ці послуги, НСЗУ висуває підвищені вимоги та оплачує їх за вищим тарифом. Пріоритетами стали: лікування гострих інфаркту міокарда, мозкового інсульту; допомога при пологах; неонатальна допомога; ендоскопічні обстеження, спрямовані на ранню діагностику онкологічних захворювань.

На укладання договорів про медичне обслуговування населення для надання пріоритетних послуг 19 закладів подали 85 пропозицій на розгляд НСЗУ, з них 54 пропозиції розглянуто та очікують на підписання договору, 31 пропозиція знаходиться на розгляді НСЗУ.

Усі 11 закладів охорони здоров’я Луганської області, що визначені для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COV1D-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, подали до Національної служби здоров’я України пропозиції щодо укладання договорів про медичне обслуговування населення за пакетом «Стаціонарна допомога пацієнтам з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2» на II-IV квартал 2021 року.

За напрямом «Вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», подано п’ять пропозицій.

На укладення договорів про медичне обслуговування населення щодо надання первинної медичної допомоги на 2021 рік подано 21 пропозицію.

16 закладів підписали договори з НСЗУ на загальну суму 228 207,261 тис. грн.

19 закладів, які надають спеціалізовану медичну допомогу подано 224 пропозиції на укладання договорів з НСЗУ, з них: 122 пропозиції розглянуто та очікують на підписання договору, 102 – знаходиться на розгляді НСЗУ.

На розгляд НСЗУ подано чотири пропозиції від центрів первинної медико-санітарної допомоги на укладання договорів з супроводу та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги.

Десять закладів, які надають третинну (високоспеціалізовану) допомогу подали 44 пропозиції на укладання договорів з НСЗУ, у тому числі 11 – пріоритетні послуги.

«Для надання всебічної, якісної медичної допомоги мешканцям області, органам місцевого самоврядування необхідно вживати заходів щодо підтримки медичних закладів, створення умов для надання ними якісних медичних послуг», – зазначив Юрій Стогнієв.