Прес-центр27 березня 2018, 10:03

Міловчан знайомили з історією УПА

Виставка «УПА – відповідь нескореного народу», яка висвітлює факти з історії УПА під час та після Другої світової війни, в тому числі й маловідомі, була представлена у Міловському районному Будинку культури.

Ознайомитися з матеріалами експозиції прийшли представники районної влади, викладачі, учні загальноосвітніх навчальних закладів та місцеві жителі. 

Цей проект створено з метою сприяння популяризації історії національно-визвольної боротьби українців, патріотичному вихованню громадян та формуванню національної ідентичності.

Як відмітив голова райдержадміністрації Артур Король, що історія УПА ще потребує вивчення і широкого обговорення, адже непоінформованість про її діяльність створює міфи та негативне тлумачення про роль українських патріотів УПА у час Другої світової війни та післявоєнні роки.

На стендах у фотографіях, документах, картах та інфографіках представлено цілісну картину протистояння Організації українських націоналістів та Української повстанської армії з нацистським і комуністичним тоталітарними режимами під час Другої світової війни та повоєнний час, адже  УПА була єдиною військовою силою, яка визначала стратегічною метою створення незалежної Української держави, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому.

На виставці можна побачити матеріали, які зберігалися в справах, що енкаведисти збирали як трофейні матеріали після боїв з УПА. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

У 2015 році Україна визнала Українську повстанську армію, надавши законом її бійцям статус борців за незалежність України.