Прес-центр28 вересня 2018, 12:09

Новий формат бібліотечної системи Луганщини обговорили в облдержадміністрації

Про хід виконання на Луганщині Стратегії розвитку бібліотечної справи на період до 2025 року «Якісні зміни бібліотек для забезпечення сталого розвитку України» розповіла начальник управління культури, національностей та релігій Аліна Адамчук на засіданні колегії облдержадміністрації.

За її словами, на підконтрольній українській владі території області працює 601 бібліотека, з них: 272 бібліотеки навчальних закладів різних рівнів акредитації та 328 публічних бібліотек. Загальний фонд публічних бібліотек регіону мережі МКУ складає близько 45 млн примірників. Бібліотеки надають бібліотечні послуги 238 тис. жителям Луганщини.

Розвиток бібліотечної справи області здійснюється за наступними стратегічними напрямами: стала система фінансування основних бібліотечних послуг, модернізація матеріально-технічної бази та інфраструктури бібліотек, актуалізація документно-інформаційних ресурсів бібліотек тощо.

Зокрема, завдяки залученню меценатів, волонтерів та участі у різноманітних проектах соціального партнерства в бібліотеки області надійшло 42 000 прим., з них нових видань останніх 2-х років видання – близько 20 000 прим.

У 2017 роціна фінансування публічних бібліотек регіону було виділено 47,6 млн гривень.

Протягом 2017-2018 років модернізація за рахунок донорських програм придбані комп’ютери у Кремінському, Новопсковському, Марківському, Старобільському, Попаснянському районах.

Проте стан бібліотечних фондів публічних бібліотек області не відповідає вимогам та сучасним стандартам. Близько 70% бібліотечних колекцій містять застарілі видання.

У 2017 роцінових книг до фондів бібліотек надійшло: за державними програмами – 62 %, з інших джерел – 23 %, кошти місцевих бюджетів – 15 %.

Крім того, Аліна Адамчук приділила особливу увагу створенню нової інтегрованої бібліотечної системи. За її словами, в умовах реформи децентралізації постає проблема трансформації бібліотечної мережі.

З метою недопущення закриття публічних бібліотек та запобігання прийняття рішень щодо реорганізації бібліотек у новостворених об’єднаних територіальних громадах, постійно проводяться консультації щодо реформи децентралізації та умови роботи бібліотек громади.

Для ефективного реформування бібліотек області в умовах децентралізації було розроблено модель публічної бібліотеки ОТГ та запропоновано нову модель обласної бібліотеки.

Враховуючи вищезазначене, доповідач запропонувала керівництву райдержадміністрацій та міським радамрозглянути можливість збільшення фінансування заходів з модернізації матеріально-технічної бази, поповнення бібліотечних фондів новою сучасною україномовною літературою, передплати періодичних видань за рахунок місцевих бюджетів, залучення до грантових програм тощо.