Прес-центр16 березня 2018, 13:03

Обласною владою визначені шляхи вирішення ситуації навколо ПАТ «Лисичанськвугілля»

Сьогодні на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглянута можливість загрози виникнення такого становища на шахтах ПАТ «Лисичанськвугілля».

Так, заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян відзначив, що наразі шахти цього товариства знаходяться у непростій економічній ситуації, у тому числі й через різке зниження видобутку вугілля.

За словами керівництва «Лисичанськвугілля», у підприємства відсутня можливість виконувати регламентні і поточні ремонти гірнично-шахтного обладнання, що поступово призводить до високої аварійності та виходу з ладу механізмів, особливо насосних установок водовідливних комплексів. На підтримку будівель та споруд у належному стані кошти не виділялися близько п’яти років.

Крім того, щорічно підприємство викидає шахтні води обсягом 4,5 млн тонн, що може спричинити підтоплення житлових та промислових будівель. Місцевою комісією цю ситуацію вже визнано як загрозу виникнення надзвичайної.

До вирішення поточної проблеми вже залучені спеціальні установи, якими проведені експертна оцінка стану технологічного обладнання, прогноз поточного еколого-техногенного стану шахт «Лисичанськвугілля» та оцінка впливу на безпеку життєдіяльності прилеглих територій.

На реалізацію першочергових заході попередньо необхідно 270 млн гривень з резервного фонду держбюджету.

Тож, на комісії вирішено доручити ПАТ «Лисичанськвугілля» до кінця місяця розробити проект виконання заходів щодо недопущення виникнення надзвичайної ситуації на шахтах підприємства.

Після експертизи проектно-кошторисної документації буде невідкладно направлене звернення до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України щодо сприяння виділення коштів для вирішення існуючих проблем.

Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження до 21 березня слід поінформувати профільне міністерство щодо цієї ситуації.

Також у цей термін підготовлять звернення відносно підготовки проекту з очищення шахтних вод водовідливних комплексів шахт ПАТ «Лисичанськвугілля».