Прес-центр28 вересня 2018, 14:09

Підсумки регіональної соціальної програми «Турбота» підбили в облдержадміністрації

Про хід виконання Регіональної цільової програми вдосконалення та розвитку системи надання соціальних послуг в Луганській області на 2016-2019 роки «Турбота» розповіла заступник директора Департаменту соціального захисту населення Інна Сердюкова.

Вона зазначила, що за звітний період відновлено роботу двох обласних установ системи соціального захисту населення – Луганського обласного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження» та Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги.

Активізовано роботу з питань захисту прав підопічних (осіб з особливими потребами та осіб з психічними розладами) стаціонарних установ. Щонайменше два рази на рік здійснюються перевірки діяльності цих установ з відповідною публікацією результатів цих перевірок на сайті Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації.

Збільшено відсоток забезпечення осіб похилого віку Луганської області соціальними послугами до 82 % та кількість наданих соціальних послуг сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі з дітьми (більше 20тис.).

Програма «Турбота» була розроблена для забезпечення якісної роботи із надання соціальних послуг в області. Метою програми є забезпечення населення області якісними та доступними соціальними послугами через відновлення інфраструктури,удосконалення діючої системи надання соціальних послуг.

Фінансове забезпечення заходів, передбачених цією програмою, проводиться за рахунок коштів державного, обласного, міських, районних бюджетів та інших джерел.

Програма включає перелік завдань і заходів, виконання яких дозволить зменшити соціальну напругу серед клієнтів соціальних установ, шляхом покращання якості надання соціальних послуг за основними напрямами:

- правовим – підвищення рівня правової обізнаності клієнтів;

- соціальним – підтримка діяльності громадських організацій, відновлення обласної інфраструктури з метою надання соціальних послуг, у тому числі вузькоспеціалізованих;

- охорони здоров’я і реабілітації – поліпшення якості медичного, соціального обслуговування осіб з інвалідністю та інших соціальних груп шляхом впровадження інноваційних соціальних послуг на обласному та місцевому рівнях («соціальне таксі», відкриття відділень денного перебування тощо);

- суспільним – реалізація та проведення заходів соціалізації осіб з інвалідністю, створення позитивного іміджу таких осіб шляхом проведення культурно-масових заходів за їх участю.

Соціальні послуги стають тим механізмом соціального захистунаселення, який максимально наближається до кожного громадянина, не залежно від віку та статусу (сім’ї з дітьми, особи похилого віку, особи з інвалідністю та інші).